Архимандрит Никанор напуска БПЦ, несъгласен с избора на Даниил за неин водач

Архимандрит Никанор напуска БПЦ, несъгласен с избора на Даниил за неин водач

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор напуска Българската православна църква в знак на несъгласие с избора на новия патриарх Даниил.

Архимандритът съобщи намерението си в профила си във Фейсбук. Никанор заяви, че от днес нататък неговият патриарх е вселенският Вартоломей. Той смята новия български патриарх за проруски настроен, като дори намекна, че е избран от службите на Кремъл.

“КАТО ПО УЧЕБНИК НА КГБ! Патриарх Даниил Български, да ви е честит! МОЯТ ПАТРИАРХ ОТ ДНЕС СЕ КАЗВА Вартоломей  Ι. Утре си подавам заявлението, че напускам БПЦ!”, заяви в профила си игуменът на Гигинския манастир.

Още преди да вземе решението си и преди църковния избор Никанор коментира по Нова телевизия, че ще напусне БПЦ, ако бъде избран Даниил.

“Само преди няколко дни отец Даниил нападна Вселенския патриарх. Ако застане такъв човек с бялото було – за мен това е дъното на Българската православна църква. Вие ще видите какво ще стане. Жалко за България”, заяви архимандрит Никанор. “Аз лично, ако стане патриарх Даниил, ще трябва да напусна Българската православна църква. Няма да бъде етично да заемам такава позиция”, добави той.

Той дори настоя Вселенския патриарх да призове Българската православна църква да признае новосформираната украинска църква, която към момента Светият синод смята за неканонична.

Самият Вселенски патриарх присъства на интронизацията на патриарх Даниил, като преди това той връчи църковна награда на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в присъствието на председателката на парламента Рая Назарян.

Видинският митрополит Даниил беше обявен за канонично избран от клира и народа с 69 гласа, а за митрополит Григорий на събора гласуваха 66 делегати. Три от бюлетините бяха недействителни.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар