Асеновград скочи срещу ромите след нападение на деца в гребна база – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Спонтанен протест се проведе по улиците на Асеновград вчера вечерта, предаде бТВ. Гражданите се ядосани заради ромско нападението срещу тийнейджъри и деца от клуба по гребане на СК “Асеновец”.

Стотици жители на Асеновград излязоха по централните улици на града. Първоначално протестът е започнал мирно, но по-късно протестиращите са се насочили към ромската махала. 

Между 1000 и 1500 души излязоха на протест в Асеновград по повод пререканията между група мъже, които нападнаха с колове и мотики ученици, треньорите и родителите им. Това пък съобщи Дарик по информация на пловдивската полиция. Оттам потвърдиха, че не се е стигнало до сблъсъци и сбивания.

Полицията и жандармерията, които са били на мястото на събитието, са спрели тълпата преди да стигне до ромската махала. 

Протестът е организиран в социалните мрежи. Очаква се още един и в неделя, като се предвижда той да бъде по-голям.

Нападението

В понеделник група младежи от ромски произход нападна с камъни, колове и кирки деца, родители и треньори от клуба по гребане на СК “Асеновец”.

Напрежението е започнало, след като лодката на гребците се обръща във водата. Първоначално ромите предлагат да помогнат, но след отказ от страна на децата те станали агресивни. 

По думите на едно от момичетата от отбора по кану-каяк, групата ромски младежи тръгнала след тях, целили ги с камъни, дори ги заплашила с удавяне и убийство.

На помощ се притичали двама от треньорите в спортния клуб, които също отнесли удари от страна на ромите. В побоя са пострадали дори и малки деца. 

Пострадалите са успели да стигнат до болницата, но там ромите ги причакали и отново ги нападнали. В разпрата са пострадали и родители на част от децата. 

Със сериозни травми са трима – момче от отбора е с контузия на главата и натъртвания, а негов съотборник е със счупена дясна китка. Един от ромите-нападатели пък е със счупени прешлени на кръста.

За нападението бяха задържани 8 души от ромски произход между 18 и 41 години, образувано е досъдебно производство. Районната прокуратура също ще предприеме мерки.

Протестът

Към 22.00 часа протестиращите са започнали да се разотиват. Част от тях са били пред Районното управление, друга част пред кметството. По-рано те са се насочили към ромската махала, но са били спрени от служителите на реда и евентуалният сблъсък е бил предотвратен.

Няма информация за пострадали при протестите, общественият ред е възстановен.

На място са били екипи на жандармерията, специалните сили и полицейското управление. Те са взели необходимите мерки да не се стига до ситуации, които да застрашават човешкото здраве или живот. Служителите на реда ще останат на нощно дежурство в Асеновград.

Треньорът на отбора по гребане Камен Куцев заяви пред Дарик, че се разграничава от протеста. “Аз исках да го направим пред кметството, по съвсем друг начин. Не исках точно така да бъде.”

Той допълни още, че се възхищава на указаната подкрепа, но не иска да бъде всявано напрежение. “Децата горе-долу се поуспокояват, но все още има напрежение при тях”, сподели Куцев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар