Асен Василев: Водихме битка за спиране на всички кранчета, а „Кой“ ни атакува

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Атаката срещу него е дошла от “система от хора, които се чувстват доста заплашени и губят много пари” от действията на финансовите институции в служебния кабинет

Служебният министър на финансите Асен Василев посочи източника на компроматната атака срещу него, като описа засегнатите корпоративни интереси от спирането на „всички кранчета“ за източване на държавни средства през обществени поръчки в последните 2 месеца.

„Ние доста ясно заявихме, че бихме останали да работим за България при няколко условия – независимост, собствен екип и визия. Може би това е попречило на някого. Може би някой се е почувствал неприятно, че ние не приемаме телефонни обаждания, нито аз, нито Кирил (Петков)“, коментира Асен Василев в „Панорама“.

На въпроса как приходите в бюджета се увеличиха с 2 млрд. лв. по време на служебния кабинет, ако състоянието на държавата е било толкова влошено, Василев напомни, че приходните агенции са „спрели да проверяват фризьорките“ за сметка на големите фирми с приходи в размер на стотици милиони лв. по държавни поръчки.

„Това, което ние заварихме, беше, че абсолютно всички контролни системи бяха изключени. Какво означава пет години поред 700 млн. лв. в хазарта ти да не си ги потърсиш? Не само да не си ги потърсиш. Докладът на АДФИ показва, че има решения, които са позволили това да се случи. Ние започнахме сега с дела да събираме тези пари.

Какво означава ти да разрешиш на АПИ в първите четири месеца на годината да възлага работа на фирми за 2,9 млрд. лв. при одобрен бюджет от 380 млн. лв? Ти лъжеш строителните фирми, че ще им бъдат платени, без да имаш парите. Те щели да бъдат намерени с някакво постановление на Министерски съвет – пълно нарушение на закона, лъжа към строителите и нарушение на всички фискални правила. Какво означава в АПИ да има подписан договор с една фирма за 19,8 млн. лв., а ти да възложиш поръчка за 188 млн. лв. Какво означава да кажеш, че можеш да правиш inhouse поръчки – т.е. да заобиколиш търга и конкурса, и да даваш както искаш, на които фирми искаш и на каквито цени искаш? За 8,6 млрд. само за последните две години и половина“, каза Асен Василев.

Това са огромни течове, които не беше толкова трудно да се открият и да се спрат – трябваше да включим контролните системи на държавата.

И Вие ме питате кой ни атакува… Кой ни атакува. „Кой“ ни атакува. Той не е една личност. Всички тези пари, всички течове, не са една личност. Те са система от хора, на която е позволено години наред да се развива и да корумпира цялата държавна администрация, целия публичен живот и цялата медийна среда на държавата„, каза той.

По думите му – атаката срещу него е дошла от „система от хора, които се чувстват доста заплашени и губят много пари“ от действията на финансовите институции в служебния кабинет.

„Техните похвати какви са? Да вземат някакъв претоплен компромат и да се опитат да го разхвърлят по всички медии. Някой клъвнал и го разказал – един в телевизията, друг в парламента“, каза той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар