Асен Василев САЩ

Асен Василев връща мандата на Радев като неизпълнен

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не може да осигури 121 депутати

В 17.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател

Номинираният от „Продължаваме промяната“ кандидат за премиер Асен Василев връща мандата на президента Радев като неизпълнен. Това съобщава Епицентър.бг, позовавайки се на свои източници в парламента. Информацията е съобщена на народните представители от ПП, очаква се това да бъде обявено в следващите часове на брифинг.

До късно снощи са продължили разговорите и натискът върху депутати  от ИТН, но резултат няма.

Вчера кандидатът за премиер Асен Василев заяви в парламента пред журналисти: „Ако не сме събрали 121 гласа – няма да внесем предложението за проектокабинета. Напредък в тази посока няма“.

„На този етап нямаме промяна в ситуацията. Все още продължаваме да разговаряме. Очакваме всеки, който иска да окаже подкрепа на правителството, да разговаря с нас“. Това заяви на влизане в парламента председателят на групата на „Продължаваме промяната“ в Народното събрание Андрей Гюров.

„Очакванията са мандатът на „Продължаваме промяната“ да не бъде изпълнен“, съобщи на влизане в парламента Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Вторият мандат трябва да връчен на ГЕРБ. От партията на Борисов вече заявиха, че ще го върнат веднага.

„Ако първият мандат не се осъществи и ни бъде връчен третият, по желание на президента, ще положим всички усилия да водим преговори за редовен кабинет“, обяви снощи лидерът на БСП Корнелия Нинова след продължилия 3 часа Национален съвет на партията.

Очакваме мандатоносителя от „Продължаваме промяната“ да проведе разговорите докрай и да гарантира 121 депутати най-малко. Ако те не осигурят такава подкрепа, няма да бъде внесен кабинет, обяви още снощи Нинова.

Реално правителството минава при подкрепа на 50%+1 от всички присъстващи в пленарната зала депутати, което означава, че при нисък кворум кабинетът може да бъде гласуван и с 61 депутати.

Правителството може да бъде избрано лесно, тъй като се заговори, че чуждо посолство е направило сондажи сред опозицията да помогнат с отсъствие на техни депутати от залата, за да мине кабинетът на Асен Василев. За Василев обаче бил важен не изборът, а гласуването на законите след това.

Затова номинираният за премиер бил категоричен, че ако не осигури 121 депутати, няма да внесе проекто-кабинет и ще върне мандата.

Тази сутрин Ива Митева от ИТН заяви, че мандатът е бил изпуснат и не са направени всички усилия той да бъде успешен. „Проведох няколко срещи със Слави Трифонов и той беше отворен за такива разговори. Просто никой не ни потърси“, каза още тя.

Кирил Петков обаче още в началото на проучвателния мандат начерта червени линии – никакви преговори със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Костадин Костадинов и Карадайъ.

Доверието на хората изтече в канала, заяви в декларация от парламентарната трибуна Любомир Каримански.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар