Асен Василев се отрече от бюджета си. Тошко Йорданов: Подай си оставката!

Асен Василев изненада ресторантьорите, връща им старото 20% ДДС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Връщане на ставката от 20% ДДС за ресторантите е предвидено в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите разработи и предстои да публикува за обществено обсъждане. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев пред журналисти след участието си в традиционната бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България, съобщи БТА.

Василев обясни, че основните промени, които са заложени, са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, който трябва да влезе в сила от 1 януари, както и с прецизиране на някои текстове, свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост.„Някакви драматични промени в данъчните ставки няма. Данъчните ставки и за бизнеса, и за хората остават същите. Единственото, което в момента е предвидено, което беше обявено от премиера, е връщане на данъчната ставка на 20% на предковидните нива за ресторантите“, посочи Василев. Министърът каза, че са имали разговор миналата седмица с ресторантьорския бизнес, откъдето са казали, че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса, както и за повишаване на осигурителните прагове на работещите в бранша над минималната работна заплата.


„Можем да обсъдим тези мерки и да видим реално какъв ще бъде фискалният ефект, ефектът от изсветляването и ако той е по-голям от вдигането на ставката, можем да обмислим евентуално да запазим 9% ставка, но ако влезе наистина много сериозен комплект от мерки за изсветляването“, каза Василев. Той добави, че има един месец за обсъждане на данъчните закони, през който период разговорите ще продължат и ще се види реално до какво решение ще се стигне.

Обмисля се вариантът за преминаване на ресторантьорския бранш към патентен данък, стана известно още от думите на Асен Василев. „Обсъждаме такива предложения, трябва да видим точно как да бъде калибрирано. България излезе от режима на патентен данък за малките търговци като цяло преди години и сега новото му въвеждане трябва да обсъдим и с НАП колко бързо да стане, но, да, обмисляме такъв вариант за по-малките търговци, защото и таксиметровите услуги са на патентен данък в момента. Където е трудно да се контролира и събира данък, патентният данък е сравнително удачно решение“, каза министър Василев.

Министърът на финансите обясни, че тъй като Народното събрание няма да работи до 8 ноември, няма да може да приеме пакета от данъчни закони през октомври, което е нормалната процедура, и това ще трябва да стане през ноември, с което приемането на бюджета ще се забави. Василев каза още, че от Министерството на финансите в момента подготвят макрорамката за бюджета за 2024 г. От следващата седмица започват разговори с министерствата за техните индивидуални бюджети.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар