Асен Василев: Има теч от хазната, който отиват при Бойко, НАП търси 10 млрд.лв. задължения

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАП трябва да събере дългове за над 9,9 млрд. лева. Това посочи на брифинг служебният финансов министър Асен Василев.

„Общо сумите, които са отписани между 2017 и 2020 година от НАП, са за 9,9 милиарда лева. Това са пари, които вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, са били отписани и НАП не са успели да ги съберат”.

Най-големият длъжник дължи над 160 млн. лева. Има доста длъжници за над 5 млн., като част от тези средства се дължат от работещи предприятия.

“Първите 100 фирми в този списък дължат 2 млрд. лева”, посочи министърът и добави, че е публикувана информация по темата на сайта на НАП.

“Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане”, посочи министърът.

“Започваме проект по електронно фактуриране, тоест фактурите да не се предават 14 дни след приключването на месеца, а да може в реално време да има обмен на фактури. Започваме предрегистрационен ДДС контрол на фирмите и публичен контрол на получателите на пари по обществените поръчки”, каза Асен Василев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар