Асен Василев: Необходими са устойчиви решения за зеления преход – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Асен Василев: Необходими са устойчиви решения за зеления преход

стоп кадър/БНТ/Панорама

Европа си е поставила изключително тежки и високи цели за декарбонизация, но основният проблем е намиране на устойчиви решения за балансиране на енергийната система при зеления преход. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на форума „Accelerate Green – политики и практики за стимулиране на зелените инвестиции в икономиката“, който се проведе днес в София. Според Василев зеленият преход е тема, която трябва да се коментира прагматично. „За да имаме устойчива система, тя трябва да се гледа много експертно, как тя ще бъде балансирана и каква е цената на този баланс“, категоричен беше вицепремиерът.„Все още нямаме достатъчно добри и евтини начини да съхраняваме електроенергия, което значи, че трябва да я консумираме в момента, в който я произвеждаме. Създавайки система, която е базирана на прекъсваеми източници като вятъра и слънцето, без достатъчно баланс в тази система се създават проблеми с устойчивостта ѝ“, предупреди вицепремиерът Василев. 


Той посочи, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено да не правим два енергийни прехода, като минаваме от въглища на газ и след това от газ на зелена енергия. Защото така в рамките на 10 години ще трябва да платим два пъти за енергиен преход, като същевременно бихме увеличили и зависимостта от външни източници. Според него трябва да направим един преход, когато сме готови – да удължим използването на въглищните мощности, като в същото време инвестираме в зелена енергия, която да балансираме, за да достигнем устойчива система. „Няма как да се откажем от въглища, без да имаме енергийна система, която е устойчива“, изрази категоричност Асен Василев.

Според вицепремиера проектите в Плана за възстановяване и устойчивост са голяма инвестиция, в която можем да мобилизираме средства от ЕС и от националния бюджет, което ще помогне да се получи балансиран и устойчив преход. Освен това са необходими изграждане на нова ядрена мощност, както и инвестиции във възобновяеми източници, които по-добре да са с непрекъснат режим на действие, каквито са например геотермалните. 

 

Източник:БТА

 

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар