Асен Василев не разбира нищо от финанси

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тъй като много хора ми писаха, че не е имало как януари 2022 да издадем външен дълг на 1.5%, защото не сме имали бюджет, обяснявам:

Бюджет наистина нямаше до края на февруари. Само че съгласно Закона, може да емитираш дълг и без наличен бюджет, ако имаш падеж и го минаваш като roll-over, т.е. ре-финансиране на дълга.

Ние имахме падеж 1.25 млрд.евро през март 2022 и можеше да издадем дълг поне за тази сума. Асен Василев и МФ просто не разбраха това или се уплашиха политически, нямам обяснение.

После пазарите се затвориха около началото на войната, но в края на март пак тръгнаха. Можеше тогава, вече при наличен бюджет, да издадем и пак щеше да е на 2.5- 2.8%, не на 4.3%.

Вярно, имаше доста политическо врякане как се заробваме с дългове и т.н., но това винаги го има и е работа на МФ да обяснява и да взима решения, които са полезни за обществото.

Пак казвам, МФ още януари знаеше, че трябва да издаваме още дълг през 2022 и нямаше АБСОЛЮТНО никакъв смисъл да не го издадем тогава на 1.5%, а да го издадем сега на 4.33%.

Сега ще платим с над 750 млн. евро повече за лихви за периода на тези две емисии и НИКОЙ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ.
Ето това е лоша политика.


Сложи един хаштаг # на онзи олигофрен Асен Василев и онзи инфантил Кирил Петков, че сипят още лъжи пред бабичките ежедневно…дано спрат да лъжат за бивши и бъдещи крадци…ама надали…


Даже трябваше още миналото лято, когато Василев беше служебен Мин.Фин. Много е странна пасивността му по отношение на външните пазари…

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар