Асен Василев опроверга ГЕРБ за шоково вдигане на данък печалба: Пълни глупости

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Това са пълни глупости, целенасочени лъжи, заяви министърът на финансите Асен Василев за твърдението, че данък печалба ще бъде вдигнат многократно.

Ние си оставаме на 10% данък, както винаги сме си били, посочи служебният финансов министър.

Поводът за неговия коментар е пресконференцията на политическа партия ГЕРБы където неспециалисти са се опитали да коментират теми, които не разбират, както сам се изрази.

Василев припомни, че миналата седмица България е одобрила позицията си по един продължителен процес свързан с приемането на глобален данък. Това е инициатива идваща от Г-7 най-развити индустриални страни в света. Тя е подкрепена от общо 130 държави от 139 участвали в този процес, като от Европа единствената против е била Естония заради сложната си данъчна система.

Финансовият министър поясни, че тя засяга големи международни компании с обороти от над 750 милиона евро, а в България такива са само 10. Повечето от тях са големи търговски вериги, сред тях няма български компании.

„Ако една чужда компания работи в България, има обороти над 750 милиона евро и по-малко от 25% от нейните работници, нейните активи са в България, тя ще подлежи потенциално на такава минимална данъчна такса“, поясни министър Василев. В

Еврото няма да генерира инфлация

Той коментира и приемането на еврото от България през 2024 г.

Василев заяви, че не очаква приемането на единната валута да доведе до по-висока инфлация. Такава се е наблюдавала в някои държави след въвеждането му, но при тях инфлацията е била потисната преди. България не спада към тях, защото при нас имаме валутен борд.

Служебният финансов министър уточни, че в продължение на 12 месеца цените у нас ще бъдат в двете валути, за да могат гражданите да се ориентират и да видят, че няма поскъпване на дадена стока. Ако прах за пране е струвал 5 лева, той пак ще струва толкова, но във евро. Това ще бъде отразено в тези две цени“, онагледи Василев обяснението си.

Въвеждането на единната валута ще се отрази и на законодателството. Василев очаква да бъдат променени поне 15-20 закона. Най-тривиалната промяна се отнася до глобите, които ще се плащат в евро, уточни той.

„Не е във функцията на служебен финансов министър да определя дали България ще влиза в еврозоната или не“, категоричен бе Василев на журналистически въпрос относно неговата лична позиция по въпроса.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар