Асен Василев оряза бюджета за култура – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на културата Кръстю Кръстев не е доволен от бюджета за култура за следващата година. Министерството на финансите иска резултатите да бъдат водещ критерий при отпускането на средства. Депутатите от Комисията по култура обаче се обявиха против пазарния прицнип в сектора и поискаха по-голяма подкрепа от държавата.

Повече от един милион българи ходят на театър, а през първата половина на тази година спектаклите са с 1200 повече спрямо миналата година, показват данните на Министерството на културата.

“В България мисля, че сме на много по-висок процент и се нареждаме сред най-развитите държави сред културните среди и държави”, посочи ресорният министър Кръстю Кръстев.

 “Нещо, с което всеки ден се борим, е да ни стигнат средствата, дори, за да си платим сметките. Заплатите са изключително ниски на служителите. Ние сме делегирани бюджети, които са обвързани с приходите. Ние имаме сравнително високи приходи спрямо преди и пак едва стигат, за да се справим финансово”, посочи Маргарита Мачева, директор на драматичен театър “Никола Вапцаров” – Благоевград.

Обещанията за по-висок процент от Брутния вътрешен продукт във времето, не бяха отразени в разходите на държавата и за следващата година. Министърът на финансите продължава да твърди, че парите трябва да се дават при резултати.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар