Асен Василев: Плашат с фалит на държавата, за да откраднат парите на хората – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Асен Василев: Плашат с фалит на държавата, за да откраднат парите на хората

Стоп кадър, бТВ

Държавата не е пред фалит. Днес служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация. Нека погледнем цифрите и числата. Фискалният резерв към края на февруари 2021 г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8 милиарда и 800 милиона. Фискалният резерв към момента и 16 милиарда и 400 милиона, с почти 8 милиарда повече. Как точно фалира държавата? Държавата фалира, а има два пъти повече пари в сметката на държавата в БНБ? При нашето управление 8 милиарда влязоха повече в хазната. Това стана, защото се насочихме към големите фирми, над които имаше чадъри и не плащаха данъци. Сега се случва същото – има спад от приходите от ДДС точно заради тези чадъри над големите фирми. Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите.Това заяви в предаването “Лице в лице” по БТВ бившият финансов министър и кандидат за депутат от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” (ПП – ДБ) Асен Василев, който коментира днешното изказване на служебния финансов министър Росица Велкова, че България е пред свръхдефицит, има сценарий за заем от МВФ, както и риск за валутния борд и членството ни в еврозоната.


“Миналата кампания, август месец, пак се изнасяха същите твърдения – ще умрем от студ, от глад, ще има свръхдефицит, държавата ще фалира. И тогава, и днес слушахме едни и същи твърдения. Какво се оказа? Не сме умрели от глад и от студ, няма свръхдефицит, има ръст на БВП и икономически растеж, първи сме по ръст на заплатите, държавата не фалира. Не твърдя, че хората живеят много добре, но са с една идея по-напред от предишните години. Няма да се наложи да взимаме дълг от МВФ. Ще се наложи да взимаме заем от МВФ, колкото умряхме от студ през зимата. Всичко се прави, за да се изплашат хората и да им се обяснява, че трябва да живеят в стабилна бедност. Ако искате да откраднете едни пари от бюджета, най-лесно е да се каже – леле, много е тежко положението, няма как да се вдигат заплати и пенсии, няма как да се води нормална, европейска политика. Това е целта – да сплашат хората, за да може да се откраднат едни пари. Хората трябва да преценят – дали искат да останат трайно бедни или искат да имат едни нормални европейски доходи”, обяви Асен Василев.

“Твърденията, че нашето управление е предизвикало инфлацията е меко казано непрофесионално, да не кажа, че е лъжа. Цените в българските магазини зависят от цените в Европа, защото ние внасяме месо, яйца, плодове и зеленчуци. Цените на хранителните стоки се вдигнаха навсякъде. В Източна Европа нашата инфлация е най-ниска, само в Румъния е по-ниска. В Еврозоната също инфлацията е по-ниска, но там държавите са по-богати. Това, че вдигнахме доходите на хората не беше проинфлационна мярка. Защо в Унгария инфлацията е 26%? Защото ние тук раздадохме пари на хората? Инфлацията се увеличи, защото по времето на ковид кризата се напечатаха пари. Трябва да се каже, че най-добрата защита срещу инфлацията е доходите на хората да продължат да растат. Цените всички видяха, че са ни европейски. И доходите ни трябва да станат европейски. Това е единственото спасение”, категоричен бе Василев, цитиран от факти.бг.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар