Асен Василев: Президентът да създава партия е против Конституцията

Асен Василев: Президентът да създава партия е против Конституцията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Финансовият министър Асен Василев очаква сравнително малко смени след ротацията на кабинета. “Структурни промени по-скоро не очаквам”, подчерта той.

Василев направи коментара преди изслушването си в парламентарната Комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

“Това, което чувам от новините, са най-разнообразни слухове. Държавата трябва да спре да се управлява по слухове. Институциите да си влязат в ролята. Ако има нещо за разследване, да се разследва. Ако има нещо за съд, съдът да се произнесе. Докато се опитваме само с престрелки, слухове и недомлъвки да става цялото нещо, просто няма да имаме нормална държава”, коментира Василев по отношение на случващото се между председателя на президента Румен Радев.

Той посочи, че се надява президентът да не направи нова политическа формация, защото това било в противоречие с Конституцията.

“Силно се надявам, че не, това е в противоречие с Конституцията, но това е въпрос, който трябва да бъде зададен на Радев”.

“Докато се опитваме, нали, през слухове, престрелки и недомлъвки да става цялото нещо, просто няма да имаме нормална държавност”.

“Институциите трябва да започнат да си вършат работата. Това беше идеята на конституционната реформа. Сега трябва да се избере нов ВСС, нов Инспекторат към ВСС, който да подсигури, че най-накрая правозащитната система ще започне да работи като хората. Докато това не стане, всичко ще бъде разкази по картинка: кой казал, кой не казал. Затова си има съд, има си и прокуратура”, подчерта Асен Василев.

Парламентът ще има последната дума дали висшето образование да стане безплатно, заяви министърът на финансите.

Василев изрази становището, че балансираният подход изисква след завършване на безплатно висше образование, след това няколко години да има изискване за работа в България:

“Моето лично мнение е, че е добре българските студенти да могат да се възползват от безплатно образование.

Но начинът, по който според мен трябва да стане, е, както е програмата “Стамболов” – ако се възползвате пет години от безплатното образование, след това да имате задължения да работите две-три-четири години в страната. За да може пък страната да си върне тази инвестиция, която е направила в студента, заяви Василев.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар