Асен Василев се ядоса на Делян Добрев по темата за газа и ПАВЕЦ

Асен Василев се ядоса на Делян Добрев по темата за газа и ПАВЕЦ „Чаира“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вицепремиерът Асен Василев се ядоса на депутата от ГЕРБ Делян Добрев в предаването „Панорама“ по БНТ, когато двамата коментираха цената на газа и ремонта на ПАВЕЦ „Чаира“.

Първо Асен Василев обясни, че днес КЕВР е обявил цената за май, която е с близо 14% по-висока (162,7 лева за мегават), но добави, че през юни ще се върне на ниво около 140 лева. Докато Василев говореше, Добрев си записваше.



След като вицепремиерът отговори на въпросите на водещия, темата поде Добрев.






Депутатът от ГЕРБ направи сравнение, че всъщност увеличението на газа е по-голямо от 14%, ако го сравним с цената преди „Газпром“ да ни спре кранчето. След това Добрев обясни, че само ние купуваме газ през посредници и на по-висока цена.

Той даде пример с Полша, която в момента също купува руски газ, но от Германия и по техния договор, а това прави цената по-ниска. След това Добрев се обърна към Василев по темата за Гемкорп и как ще им дадем 1 млрд. евро за завода за батерии. 

„По Плана ли им го даваме, ние им ли го даваме“, попита Добрев.

„Стига глупости, отговори Василев. – Това е по българското законодателство“.

„Защо се развали ПАВЕЦ „Чаира“, попита Добрев.

„Той беше развален от вас“, отговори Василев.

„Защо ще харчим 2 млрд. лева за батерии?“, отново попита Добрев.

„Глупости на таркалета. Глупости на таркалета, директно. Не трябваше да ме ядосвате толкова, отвърна му Василев. – Сега няколко неща да кажа. ПАВЕЦ „Чаира“ се ремонтира по договор, който е възложен година и половина преди ние да влезем във властта като служебен кабинет….“, заяви Василев. 

Добрев го прекъсна, за да каже, че ремонтът е по процедура на Европейската банка за възстановяване и развитие.

„И този ПАВЕЦ, с ръководството на НЕК, с изпълнителите, които вие избрахте, се счупи. Защо?“, каза Василев.

Добрев му отвърна, че не е във властта от 2013 година и няма как да му отговори.

„Очакваме да видим на 20 май плащането на Гърция и какво ще се случи там“, каза той и така обясни защо България и Полша първи са били засегнати от спирането на руския газ.

„Газпром“ се опитва да намери вариант за плащане, по-различен от това, което са предложили, но от ЕК все още се чува, че всички схеми, предложени от „Газпром“, са в нарушение на санкциите, каза вицепремиерът. – В момента текат преговори със САЩ за дългосрочни доставки на газ. Цените на борсата в момента не са нормални, дължат се на повишеното търсене от страна на Европа и войната в Украйна“.

Той каза още, че ЕК ще даде изключение за санкционния пакет за внос на руски петрол за България, в противен случай страната ни ще наложи вето. Обясни, че в случая с газа решението е на „Газпром“.

„Този еднократен шок, който се случи септември, октомври, ноември, декември, цените ще си останат на тези нива“, прогнозира финансовият министър.

Василев каза още, че антикризисните мерки са започнали с бюджета – вдигната е минималната заплата, пенсиите – изпреварващо.

„Детските градини станаха безплатни, инвестира се в здравеопазване, образование, имаше компенсации за газа за битовите потребители, за електроенергия за бизнеса“, отчете още Асен Василев.

Добрев отрече от ГЕРБ да ревнуват премиера Петков за посещението му в САЩ, тъй като Борисов се е срещал с Обама и Тръмп.

По думите му, ако ГЕРБ направи протест, в София ще има 30 000 души. „Но това правителство, колкото и протести да види, няма да си подаде оставка, защото за 3 от 4-те партии е въпрос на оцеляване, защото не се знае дали пак ще влязат в парламента“, заяви Добрев.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...







There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар