Асен Василев САЩ

Асен Василев тегли нови 300 млн. лв. дълг на 9 май

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нови 300 млн. лв. дълг планира да намере Министерството на финансите. Това обявиха от Българската народна банка, които са агенти по държавния дълг, предава bTV.

Отворена ще бъде отново последната разиграна емисията ДЦК с матуритет от 3,5 години, която за първи път бе отворена през ноември миналата година. Тя е с падеж на 17 май 2025 г.

От БНБ посочват, че търсената лихва(доходност) е 0%.

Последно горепосочената емисия бе отворена на 11 април, като доходността по нея бе 0,88%.  За сравнение при първото разиграване на книжата на първичния пазар миналата година постигнатата доходност бе 0,13% или 6,7 пъти по-ниска.

Причината за това са нарасналите лихвени нива породени от действията на централните банки заради нарастващата инфлация, както и заради несигурността около случващото се с войната в Украйна.

За периодът от началото на годината до сега държавата проведе четири акуциона, от които набра 1,5 млрд. лв. Един от тях беше неуспешен, когато инвеститорите(банки, пенсионни фондове, застрахователни дружества и др.) не харесаха условията предложени от дъжравната хазна и не записаха емисията.

Така ако дългът, който ще се проведе веднага след поредицата от празнични дни – на 9 май, бъде успешен ще сме поели 1,8 млрд. лв. при таван за 2022 г. от 7,3 млрд. лв. В една от скорошните си медийни изяви министърът на финансите заяви, че при предстоящата актуализация на бюджета таванът няма да се увеличава.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар