Асен Личев: Вносът на канцерогенни и опасни отпадъци у нас е спрян откакто съм министър

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“България е затрупана с планини от боклуци”, каза той.

“Италианската мафия плаща на наши мафиоти големи пари, за да изгаряме техните отпадъци. Това са суми, стигащи до 300 евро на тон при най-вредните вещества. Това са огромни печалби за няколко човека в държавата, които дори не живеят тук, те са в чужбина заедно с децата си и идват тук само да си прибират лептата”, посочи Куминев и добави, че всички ние понасяме последиците от този бандитизъм и дишаме тези отрови.

По думите на служебния министър Асен Личев вносът на канцерогенни и вредни за здравето отпадъци е спрян на територията на Република България, откакто той е поел длъжността. Приета е Национална програма за управление на отпадъците, която не позволява да се изгарят вредните отпадъци с код 191212.

За периода 2015-2019 г. у нас са внесени 250 хил.тона отпадъци, предназначени за оползотворяване. Те са суровини за производство на акумулаторни батерии, масла, смазочни материали и др. Към настоящия момент никой у нас не изгаря отпадъци с код 191212, поясни министърът.

Личев призна обаче, че контролът е много труден и преди всичко превантивен. “В процеса са навързани като черво много институции, което говори за обща безотговорност”, посочи той.

Разчита се най-вече на онлайн система на сайта на министерството, която позволява на всеки да получи достъп до данни за това какви видове и коичества отпадъци влизат на територията на страната.

Издадени са и принудителни административни мерки за отпадъци с код 191212, например на ТЕЦ Бобовдол, но всичко е в ръцете на компетентните органи.

Куминев призова депутатите да приемат внесеното Проекторешение за забрана за внос на опасни и вредни за здравето отпадъци, за да бъде запазена чистотата на цели региони у нас.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар