Асен Василев се отрече от бюджета си. Тошко Йорданов: Подай си оставката!

Асен Наглото: Ако искаме да ядем евтини храни трябва да пуснем укаинското зърно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Забраната на внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска от Европейска комисия, към момента е нанесла щети на държавата в размер на 146 млн. лева от невнесено ДДС. До края на годината очакваме, ако се продължи тази забрана, щетите да са около 40 млн. лева на месец. Това заяви министърът на финансите Асен Василев относно вноса на украинско зърно, писа „Фокус“.

„Приходите от производство на зърнени култури миналата година са 9, 976 млрд. лева. Печалбата е 2, 507 млрд. лева. Това е при разрешен внос на украинско зърно миналата година. 2021 година за сравнение приходите на сектора са 7, 965 млрд. лева, а печалбата е 1, 862 млрд лева“, заяви Василев.

„Секторът е основен ползвател на субсидия по линия на освобождаването на горивата от акциз. Това са 100 млн. лева невнесен акциз в хазната от сектора. Субсидията, която държавата е дала към всички селскостопански производители, основната част към сектор „Зърнопроизводство“, за 2021 година е 1,6 млрд. лева, за 2022 година е 1,96 млрд. лева, от които 890 млн. от европейски средства, 1,1 млрд. лева средства от националния бюджет„, каза още той.

По думите му действията на служебния кабинет са довели до това, че цените на храните са се увеличили драстично заради решението на служебната власт да се наложи забрана на вноса на украинско зърно.

„С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно, по-скъпо олио, по-скъпи фуражи, а оттам по-високи цени на месните и млечни продукти, за да защити един сектор, който е генерирал печалба от 2,5 млрд. лева“, категоричен бе той.

Василев увери, че производителите в нужда ще бъдат подпомогнати. Той обаче смята, че забраната трябва да падне, като очаква това да намали както цените на храните, така и вкара повече приходи в държавната хазна.

Разумната политика е, ако има производители, които наистина биха били поставени пред трудности и биха излезли на загуба, да има целеви помощи за тези производители, но да се освободи вносът, така, както беше освободен миналата година, за да може да се генерират приходи в хазната и за да може всички да ядем по-евтини храни„, каза още той.

Източник: Фокус


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар