Асен: Разкритията за милионите в торбите са благодарение на проверките, които започнахме

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев коментира пред OFFNews разкритията на вицепремиера Бойко Рашков, който днес обясни схема, чрез която 60 милиона от парите за магистрала „Хемус“ са били преведени през кухи фирми на неграмотни, а след това изтеглени в брой в торби и чанти.

Според вътрешния министър схемата е следната:

Провежда се ин хаус процедура, избира се фирма без конкурс, на която се възлага поръчката. След това „Автомагистрали“ изплаща авансово средства. След това изпълнението се възлага на друга фирма изпълнител, играеща ролята на буфер, която цели да прекъсне връзката между „Автомагистрали“ и основната фирма. Буферната фирма превежда сумите на кухи фирми, създадени дни по-рано с капитал от по 2 лв. и собственост на малограмотни лица. На тези фирми са изплатени около 60 млн. лв. Те са изтеглени още същия ден в чували и сакове.

„Това не може да се случи без ДАНС да са си затворили очите“, категоричен е Асен Василев.

Той обясни, че мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма задължават банките да докладват всички големи тегления на финансовото разузнаване в ДАНС.

„Ясно е, че това е станало при бившето ръководство на ДАНС. Проспали са го, както стана с тегленията на десетки милиони левове от страна на Васил Божков“, посочи той.

Според съпредседателя на „Продължаваме промяната“ по същия начин стоят нещата и за енигматичната фирма, която според разкритията на Бойко Рашков през тази година е направила трансфери за 21 милиона лева в посока Дубай.

„И тези средства е трябвало да направят впечатление на финансовото разузнаване в ДАНС, защото тази информация, за всички други е банкова тайна, но не и за тях“, посочи Василев.

Според него новият сюжет около източването на милиони левове на българските данъкоплатци от магистрала „Хемус“ и изнасянето им в торби в неизвестна посока се дължи до голяма степен на започнатите по време на управлението му във финансовото министерство проверки на фирмите, които са получили авансово средства за строителството на аутобана.

„Схемата е излязла наяве, след като Националната агенция за приходите е отишла да провери касовите наличности. Естествено, тях ги е нямало във фирмите, които са ги получили, и след това са последвали пътя на парите, за да се изясни какво се е случило“, каза той пред OFFNews.

Според Василев само встъпването в длъжност на първия служебен кабинет на президента Румен Радев е предотвратило реализацията на инхаус процедури и в Министерството на енергетиката.

„Бяха тръгнали да правят дъщерно дружество на ЕСО, на което да се възлагат договори без търг и конкурс, спряхме го навреме“, каза Асен Василев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар