Асистентът за програмиране с изкуствен интелект на Copilot не краде чужд код, твърдят Microsoft, GitHub и OpenAI

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Microsoft, GitHub и OpenAI са подали молба за отхвърляне на колективен иск, в който се твърди, че обучението на алгоритъма за изкуствен интелект (AI) Copilot на GitHub е нарушило авторските права върху софтуерния код. Представители на трите компании заявиха, че претенциите в съдебния иск са неприложими.

През 2021 г. GitHub стартира Copilot, инструмент, работещ с изкуствен интелект, базиран на технологиите на OpenAI – той замества техни варианти при писане на код, като улеснява работата на програмистите. Разработчиците твърдят, че алгоритъмът е обучен от публично достъпни материали в GitHub, но инструментът предизвиква опасения за нарушаване на закона за авторското право.През ноември миналата година програмистът и адвокат Матю Бътърик, подкрепен от адвокатската кантора на Джоузеф Савери, подаде иск, в който се предлага да му бъде даден колективен статут. Според ищеца в основата на Copilot стои “софтуерно пиратство в безпрецедентен мащаб”. Впоследствие Бътърик и екипът му подават друг иск от името на двама анонимни разработчици на софтуер, също потенциално колективен иск, който Microsoft, GitHub и OpenAI настояват да бъде отхвърлен.


Според Microsoft и GitHub в иска липсват два необходими компонента – щети и основание за иска. Представители на OpenAI описват иска като множество претенции, които не включват “нарушаване на защитени от закона права“. “Copilot не заимства нищо от кода с отворен код. По-скоро Copilot помага на разработчиците да пишат код, като генерира предложения въз основа на това, което е придобил от набор от знания, получени от публично достъпен код” – се казва в изявление на Microsoft и GitHub. Освен това ответниците твърдят, че ищците “подкопават принципите на идеологията на отворения код“, като търсят “съдебна защита и неоправдани приходи в размер на няколко милиарда щ. долара” за “софтуер, който активно разпространяват като отворен код“.

Съдебното заседание, на което искът може да бъде отхвърлен, е насрочено за май. Преди това, с подкрепата на същата адвокатска кантора, членове на общността на художниците в САЩ подадоха подобен иск срещу разработчиците на модели на изкуствен интелект Midjourney, Stability AI и DeviantArt – твърди се, че при обучението им са използвани изображения, защитени с авторски права, без разрешение от собствениците им.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар