Асоциациите на заведенията се обявиха против каквото и да е ново затягане на мерките

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ определят като абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерките, свързано със заведенията.

 

Събитията от последните дни ни връщат към октомври 2020 г., когато на среща с министъра на здравеопазването получихме уверение, че няма да бъдем затворени, часове по-късно се започна с регионалните мерки, а скоро след това и с пълното ни затваряне, припомнят от двете организации.

Въпреки все по-чувствителното нарастване на случаите на коронавирус в страната през февруари, заведенията бяха отворени на 1 март с работно време до 23 часа. Така беше спазено нареждането на премиера Бойко Борисов, дадено две седмици по-рано.

В понеделник вечер обаче след среща с членове на Националния оперативен щаб и директори на регионалните здравни инспекции здравният министър Костадин Ангелов обяви, че се властите обсъждат ново затягане на мерките, включително евентуален по-ранен час за затваряне на заведенията вечер. Предстои въпросът да се обсъди от Националния оперативен щаб и да се прецени дали мерките да са локални или национални, каза министърът. Именно тези негови думи за повод за реакцията на асоциациите на заведенията.

“Нека да е ясно – ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си”, заявяват двете организации, припомняйки проведения от тях протест в края на януари в центъра на София под прозорците на Министерския съвет.

СЗБ и БАЗ се противопоставят на всякакви идеи за ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или “каквито и да е други безумни идеи и рестрикции”. Организациите декларират, че ще приемат само вече разписаните мерки и дати, като отново настояват за незабавно изплащане на обещаните 20 на сто от оборота за месеците, в които заведенията са били затворени.

От СЗБ и БАЗ изтъкват, че данните за развитието на пандемията през последните дни са поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19. От двете организации заявяват, че се нуждаят от правила, защото, според тях, забраните в световен и европейски мащаб не работят.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар