Астероидът Динкинеш има изненадващо динамично развитие

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Астероидът Динкинеш, до който се доближи космическият апарат “Луси” на НАСА през ноември миналата година, има изненадващо динамично развитие, обявиха учените, работещи по мисията, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Динкинеш и малкият му спътник Селам са най-малките астероиди в Слънчевата система, в пояса между Марс и Юпитер, до които се е доближавал космически апарат. “Луси” има за цел да изследва структурата и другите особености на Динкинеш, който, заедно със Селам, е първичен остатък от по-ранен етап на съществуването на Слънчевата система. Той може да предложи отговор на въпроса как са се образували Земята и другите планети преди около 4,5 млрд. години.

“Луси” беше изстрелян през 2021 г. и има 12-годишна мисия за изучаването на астероида.

Динкинеш е с диаметър около 720 м. Селам е съставен от две подобни по размер части с размер съответно около 230 м и 210 м ширина. Селам обикаля около Динкинеш за 53 часа в орбита на 3,1 км разстояние.

Според учените голямо парче скала се е откъснало от Динкинеш. Някои от отломките, получени при откъсването, са попаднали обратно на повърхността му и така е формирана специфичната му структура. Останалият материал е формирал Селам.

Селам е първият наблюдаван астероид, който обикаля около друг астероид.

Астероидите са строителният материал на планетите. Планети като Земята са формирани от акумулиране на малки космически тела.

Космическият кораб “Луси” носи името на фосил на австралопитек, намерен в Етиопия. “Динкинеш” е етиопското име на фосила, а думата означава “прекрасен си” на амхарски. “Селам” е името на друг фосил на австралопитек и значи “мир”.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар