Астероид – „Аполон” приближава Земята – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Потенциално опасен астероид с диаметър от 440 до 990 метра се приближава до Земята, съобщи сайтът на НАСА, цитиран от ria.ru.

Космическото тяло е обозначено с числото 163373 и на 15 февруари ще се доближи по своя път на минимално разстояние до нашата планета. То ще бъде 15 пъти по-голямо от дистанцията между Земята и Луната.

Астероидът е бил открит през 1995 година. Той се отнася към групата на “Аполоните”, като неговата траектория се пресича с орбитата на Земята. Поради тази причина е причислен към списъка на потенциално опасните.

Следващия път астероидът 163373 ще прелети край нашата планета през 2075 година.

Напомняме, че друг потенциално опасен астероид, но значително по-малък, с номер 2016 NF23 премина край Земята на 29 август м. г. на разстояние около 5 милиона км, 13 пъти по-далече от Луната.

НАСА определи тогава астероида също като “потенциално опасен” заради близостта, но траекторията му е беше такава, че той се отдалечи от нас още в началото на септември. 2016 NF23 се движеше с 32 400 км/ч.

Що се отнася до размера на астероида, той бе сравняван с какво ли не – от Хеопсовата пирамида и Лондонското око до два боинга 747. Според специалистите на НАСА диаметърът му е – 70-160 м.

Астероидът 2016 NF23 ще се доближи много повече до Земята през септември 2039 г. – на 2 милиона км.  

Много по-близо обаче ще премине 99942 Апофис на 13 април 2029 г. – 38 000 км. Апофис е и по-голям – 320 м.

Докато беше жив, известният британски астрофизик Стивън Хокинг заяви преди време в свое изказване, че човечеството ще трябва да колонизира Марс и Луната през близките 30-50 години. Според него гибелта на човечеството в следствие на сблъсък с астероид, заради климатични катаклизми или пренаселване на планетата е само въпрос на време.

Затова той призовава човечеството по-бързо да напусне Земята. “Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо”, поясни той.

Хокинг смяташе, че през идните 30 години трябва да бъде създадена база на Луната. След това хората следва да заселят целия Марс, което според него трябвало да стане за 50 години. При това на хората щяло да им се наложи да вземат на другите планети растения, животни, гъби и насекоми.

Той обаче предлагаше човечеството да не се ограничава само със Слънчевата система, а да излезе и извън нейните предели, като достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там според него съществувала годната за живеене планета Proxima b.

По-рано световноизвестният физик също предричаше края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа.

Астероидите, способни да унищожат човешката цивилизация, се сблъскват със Земята веднъж на 100 милиона години. За това разказва в интервю пред агенцията Игор Баракас – шеф на информационно-техническия център по безопасност на космическата дейност в околоземното пространство от института ЦНИИМаш на “Роскосмос”.

Според една от хипотезите, гибелта на динозаврите преди 65 милиона години е била предизвикана от паднал на Земята астероид или комета. Падналото  космическо тяло е оставило 300-километровия кратер Чиксулуб на морското дъно край южните брегове на Мексико. По данни на учените пто е било с размер 10 км.

“Специалистите смятат, че сблъсъкът на небесното тяло с такъв размер със Земята се случва примерно веднъж на около 100 милиона години. За цялата история на съществуване на съвременния човек от около 100 хиляди години не е имало подобни сблъсъци”, твърди Бакарас.

Превод и редакция: iNews

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар