Астра Зенека публикува официално изявление – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компанията AstraZeneca публикува изявление в петък, в което твърди, че данните на компанията за безопасността на нейните ваксини срещу коронавирус не показват доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, каквито случаи бяха открито от няколко европейски държави през последните дни.

“Анализът на нашите данни за безопасност на повече от 10 милиона записа не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза, при която и да е определена възрастова група, пол, партида, в която и да е държава с COVID-19 ваксина на AstraZeneca. Всъщност наблюдаваният брой на тези видове събития е значително по-малък при ваксинираните, отколкото би се очаквало сред общото население”, се отбелязва в изявлението, цитирано от CNN.

Припомняме, че позицията на компанията идва, след като десет  държави в Европа спряха разпространението на ваксината заарди опасения, че употребата й може да бъде свързана с повишен риск от неблагоприятни ефекти като кръвни съсиреци.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) също препоръча по-рано в петък актуализирани насоки за безопасността на тази ваксина.

EMA сподели най-важните моменти от последната среща, проведена от Комисията за оценка на риска за фармакологична бдителност, посочвайки, че комисията разследва случаи на тромбоемболични събития след ваксинация с ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

Комисията препоръча още актуализация на информацията, която да включва, че алергични реакции като анафилаксия и свръхчувствителност се случват с неизвестна честота.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар