Астронавтите на НАСА ще занесат растения на Луната през 2026 г

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първите астронавти, кацнали на Луната от повече от половин век, ще създадат лунна миниоранжерия, ако всичко върви по план. Изследване на растежа на растенията е един от трите експеримента, планирани за мисията “Артемида 3”.

LEAF ще бъде първият експеримент за наблюдение на фотосинтезата на растенията, растежа и реакциите на системен стрес при космическа радиация и частична гравитация“, пишат служители на НАСА в изявление във вторник (26 март), обявявайки избора на трите експеримента.

Данните за растежа и развитието на растенията, заедно с параметрите на околната среда, измерени от LEAF, ще помогнат на учените да разберат употребата на растенията, отглеждани на Луната, както за човешкото хранене, така и за поддържане на живота на Луната и извън нея“, добавиха те.

Обектите на LEAF няма да бъдат първата флора на Луната; Китай изпрати памукови растения до далечната страна на Луната по време на своята роботизирана мисия Chang’e 4 през януари 2019 г.

Другите два новоизбрани експеримента са станцията за мониторинг на лунната среда (LEMS) и лунният диелектричен анализатор (LDA).

LEMS е набор от автономни сеизмометри, които ще търсят лунни трусове до две години след разполагането. Той “ще характеризира регионалната структура на лунната кора и мантията, което ще добави ценна информация към моделите за формиране и еволюция на Луната“, пишат служители на НАСА.

Междувременно LDA ще измерва способността на лунния реголит – най-горния слой от прах и чакъл на луната – да разпространява електрическо поле. Инструментът “ще събере съществена информация за структурата на подземната повърхност на луната, ще наблюдава диелектричните промени, причинени от променящия се ъгъл на слънцето, докато луната се върти, и ще търси възможно образуване на скреж или ледени отлагания“, пишат от НАСА.

Инструментите ще бъдат разположени близо до южния полюс на Луната, регион, за който се смята, че е богат на воден лед.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар