Астронавтът Тома Песке пилотира самолет с хуманитарна мисия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Едва завърнал се на Земята след космическа мисия, френският астронавт Тома Песке отново полетя, този път като пилот на хуманитарен самолет за Централноафриканската република (ЦАР), видя журналист от АФП на летище Бурже в Париж.

Не исках просто да дам името си или да изпратя послания с подкрепа, а да направя нещо повече„, каза астронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА) на пресконференция, организирана преди полета на неправителствената организация „Авиация без граници“.Тома Песке, който се завърна от втората си космическа мисия на борда на Международната космическа станция през ноември, прилага опита си като пилот в полза на организацията, на която е спонсор.


„Авиация без граници“ доставя храни и лекарства и организира медицинска евакуация за 120 неправителствени и международни организации.

Самолетът, който астронавтът пилотира, е нов „Чесна Гранд Караван“. Песке има нужда от още няколко летателни часа, за да има право да пилотира самолета за мисии в Банги, ЦАР или Буния, Демократична република Конго.

Бих искал да изляза на терен, защото там наистина се чувствам полезен„, каза французинът пред АФП преди излитането.

Преди това той изрази тревога за дългосрочните последици от войната в Украйна върху космическото сътрудничество с Русия.

В космическия сектор проектите са развиват за пет, десет, 15 години, така че последствията от случващото се сега ще се видят след години. И те няма да бъдат положителни със сигурност„, каза Песке.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар