Астрономите не могат да обяснят защо около нас няма древни черни дупки

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди 13.8 милиарда години Големият взрив води до появата на нашата Вселена. Едно от първите неща, които изплуват от този зараждащ се котел от гореща, хомогенна материя, са черните дупки. Те обаче се различават от познатите днес черни дупки.

Наричани първични черни дупки, тези древни обекти се смятат за невероятно малки – може би дори с размерите на атом – и изключително многобройни. И все пак, въпреки решаващата им роля в разбирането ни за ранната Вселена, те остават хипотетични. Астрономите никога не са успели действително да намерят доказателства за съществуването им.

Това заплашва истинността на популярните космологични модели.

Екип от изследователи дава обяснение, описано в две нови изследвания: може просто да има много по-малко първични черни дупки, отколкото се смяташе преди.

… Много изследователи се надяваха, тези първични черни дупки да обяснят тъмна материя, но трябва да има много от тях, за да се задоволи тази теория“, каза Джейсън Кристиано, съавтор на изследванията и студент в Университета на Токио, в изявление за работата.

Въпреки очакванията ни за тяхното изобилие, добави той, “не сме ги виждали директно и сега имаме модел, който трябва да обясни защо това е така“.

Както каза Кристиано, изкушаващо е да се вярва, че първичните черни дупки са повсеместни, защото те биха могли да обяснят точно съществуването на тъмната материя, теоретична концепция, даваща обяснение на гравитационните ефекти във Вселената.

Тъй като самите черни дупки са невидими и могат да бъдат наблюдавани само чрез тяхното гравитационно влияние, първичните дупки от такъв малък мащаб биха били невероятно трудни за откриване. Поради тези причини много астрономи смятат, че там може да се крие цялата тази тъмна материя.

Според изследователите първичните черни дупки се създават чрез колапса на гравитационни вълни. По времето, когато щяха да се образуват, малко след Големия взрив, Вселената е сравнително малка, което позволява съществуването на тези мощни вълни, образуващи черни дупки.

Изследователите твърдят, че тези вълни също може да не са били толкова много, колкото се е очаквало. Това е убедителна теория, но няма да имаме по-категорични отговори, докато нямаме обсерватории за гравитационни вълни в космоса.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар