Астрономи откриха нов вид звездна експлозия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Астрономи откриха неизвестен досега вид звездна експлозия, наречена микронова, предаде Ройтерс.

Тя има доста по-малка мощност от познатите досега звездни експлозии – нова, при която цялата повърхност на бяло джудже се взривява, и свръхнова, появяваща се в предсмъртната агония на някои големи звезди.Микронова се наблюдава от Земята като експлозия от светлина с продължителност около 10 часа. Документирана е при три бели джуджета – едното на разстояние от 1680 светлинни години от Земята, другото на дистанция от 3720 светлинни години години и третото – на 4900 светлинни години. Светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за година – 9,5 трилиона километра.


Откритието беше изненада. То показва колко динамична е Вселената. Тези събития са бързи и спорадични. Намирането им изисква търсене на правилното място и в точното време„, казва астрономът Симоне Скаринджи от университета Дърам в Англия. Той е водещ автор на изследването, публикувано в списание „Нейчър“.

Белите джуджета, които са сред космическите обекти с най-голяма плътност, се появяват в резултат на колапса на ядрото на умираща звезда. Те имат масата на Слънцето, но са с размерите на Земята в диаметър. Повечето звезди, включително и Слънцето, ще приключат съществуването си по този начин.

Някои бели джуджета са част от т.нар. бинарна звездна система, в която две звезди се движат в орбита една около друга.

Микронова се наблюдава при много специфични бинарни звездни системи – с бяло джудже, което има силно магнитно поле и с нормална звезда с малка маса. Гравитационното привличане на бялото джудже може да извлича водородния газ от повърхността на другата звезда. Тогава водородът тече към магнитните полюси на бялото джудже, подобно на това как магнитното поле на Земята насочва слънчевия вятър към магнитните полюси на нашата планета, което води до сиянията.

В основата на натрупващия се газ в полюсите на бялото джудже, налягането и температурата се повишават, следва термоядрен синтез, при който водородът се превръща в хелий. „В условията, при които процесът се задейства,… възниква микроновата: термоядрена „бомба“ избухва“, обяснява астрономът и съавтор на изследването Пол Гроте.

Експлозията е локална и не унищожава бялото джудже. Всъщност цикълът на микроновата може да се повтори.

Само много малък процент от бялото джудже участва в тази експлозия, приблизително една милионна от площта на повърхността му. Съотнесено към Земята това би било област около, да кажем, Лондон„, добави Гроте.

Всяка микронова изгаря еквивалентен материал от един голям астероид или малко над една милионна от масата на Земята, каза Скаринджи.

Изследователите са открили непознатата звездна експлозия микронова при анализ на данни от орбиталния телескоп TESS на НАСА. Използвани са и тези в Чили.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар