Астрономи откриха планета с три слънца

Без категория, Любопитно, Наука, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Планета с три слънцаАстрономи от Европейската южна обсерватория са открили планета, която има три слънца. Небесното тяло, което засега се нарича HD 131399Ab, се намира на 320 светлинни години от Земята и е част от съзвездието Кентавър. Приблизителната му възраст от 16 милиона години го прави една от най-младите открити екзопланети.

В нейното небе са видими три слънца – две по-малки звезди, които се въртят една около трета, по-голяма звезда. Двете по-малки обикалят в орбита около третата на разстояние от 300 астрономически единици (1 единица е разстоянието от Земята до Слънцето). HD 131399Ab също е в орбитата на голямата звезда.

Човек, намиращ се на повърхността на HD 131399Ab ще може да наблюдава тройни залези и изгреви всеки ден. През половината време от обиколката на планетата около по-голямата звезда, който кръг продължава 550 земни години, трите слънца са видими на небето й.

За съжаление при средни температури от 580 градуса по Целзий, живот, какъвто познаваме, е трудно постижим на младата планета. Наличието на три слънца обаче със сигурност може да събуди въображението на феновете на поредицата “Междузвездни войни”, където всеизвестната родна планета на фамилията Скайуокър, Татуин, имаше две слънца в небето си.

Източник: БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар