Астрономи откриха рядка планета, твърде масивна за своята звезда

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Астрономи от Принстънския университе с изненада откриха на 50 светлинни години от Земята планета, “твърде масивна за своята звезда”, съобщава Ройтерс, на която се позова БТА.

В галактиката ни Млечен път най-разпространеният тип звезда се нарича червено джудже – много по-малка и по-слабо светеща от Слънцето. Тези звезди – или поне така се смяташе – просто не са достатъчно обемисти, за да приемат планети, много по-големи от Земята.

Но откриването на планета, чиято маса е поне 13 пъти по-голяма от тази на Земята, в орбита около червено джудже, чиято маса е само 11% от масата на Слънцето, накара астрономите да преосмислят теорията за образуването на планети. Съотношението на масата на тази планета спрямо нейната звезда е повече от 100 пъти по-голямо от това на Земята спрямо Слънцето.

“Открихме планета, която е твърде масивна за своята звезда”, казва астрономът от Университета на Пенсилвания Суврат Махадеван, един от ръководителите на изследването, публикувано тази седмица в списание “Сайънс”.

Звездата, наречена LHS 3154, се намира сравнително близо, на около 50 светлинни години от Земята. Светлинната година е разстоянието, което светлината изминава за една година – 9,5 трилиона км.

Слънцето е около хиляда пъти по-светло от тази звезда. “Трудно е да се каже, че това е звезда”, казва астрономът от Принстънския университет Гудмундур Стефансон, научен ръководител на изследването. “Тя има маса малко над границата за поддържане на водороден синтез, което е условието да се счита за звезда”, добави ученият.

Орбитата на планетата, наречена LHS 3154 b, е на около 2,3% от разстоянието на Земята от Слънцето, като тя обикаля около звездата си на всеки 3,7 дни. Тя може да бъде уподобена по размер и състав на Нептун, най-малката от четирите газови планети в Слънчевата система.

Въз основа на вероятния състав на новооткритата планета, подобен на този на Нептун, и близостта й до звездата, вероятността да поддържа живот е изключително малка, каза Стефансон.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар