Астрономи са бесни от плана на НАСА да прекрати работата на космическия телескоп “Чандра”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В продължение на повече от две десетилетия рентгеновата обсерватория “Чандра” на НАСА – най-мощният телескоп на човечеството от този вид – предоставя на астрономите несравними по качество данни. Но потенциална бюджетна криза може да бъде екзистенциална заплаха за обсерваторията, съобщава Space.com.

На 11 март НАСА публикува предложения бюджет за фискалната 2025 г., въвеждайки строги ограничения на разходите. В документа се намеква за изключването на “Чандра”.

Космическата агенция предложи намаляване на разходите за обсерваторията от 68,3 милиона долара през 2023 г. до само 41,1 милиона долара през 2025 г. и след това само 26,6 милиона долара през 2026 г. Бюджетът може да падне до само 5 милиона долара до 2029 г.

Ще започне организирано свиване на мисията до минимални операции“, пише НАСА в предложението си за бюджет.

Обсерваторията “Чандра” изигра важна роля в сканирането на небето за рентгенови лъчи, нещо, което другите “Големи обсерватории” на НАСА – включително космическите телескопи Хъбъл и Джеймс Уеб – не могат да направят.

Изучавайки тези сигнали, учените са научили много за черните дупки и неутронните звезди. Те дори са забелязали планети извън нашата галактика.

Учените, които разчитат на “Чандра” за своите изследвания, са шокирани“, каза Патрик Слейн, директор на рентгеновия център “Чандра”.

Ще минат десетилетия, докато човечеството разполага отново с толкова фин апарат като “Чандра”.

Рентгеновата обсерватория “Атина”, разработена от ЕКА – въпреки че в момента е подложена на собствен бюджетен натиск – би предоставила подобни възможности, с много по-голяма събирателна площ, но с ъглова разделителна способност, която ще бъде по-ниска от изящните възможности на “Чандра“, допълва Слейн пред Space.com.

Слейн каза пред Space.com, че все още има шанс учените да убедят НАСА да преразгледа своя бюджет.

Може би ще има достатъчно възмущение от астрономическата общност, че НАСА ще реши, че трябва да направим нещо друго“, каза астрофизикът Дейвид Вайнбърг от Държавния университет в Охайо.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар