Астроном: Плановете на Илон Мъск за Марс са опасна заблуда

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск планира да изпрати милион души на Марс до 2050 г. Мартин Рийс е уважаван астрофизик и “Кралски астроном” във Великобритания. Той нарича плановете на Мъск “опасна илюзия”.

Ученият направи дръзките си забележки за подкаста Lord Speaker’s Corner на Камарата на лордовете.

Не мисля, че е реалистично и трябва да разрешим проблемите си тук, на Земята“, каза той. “Справянето с изменението на климата на Земята е дреболия в сравнение с превръщането на Марс в обитаем свят. Така че не мисля, че изобщо трябва да държим това като дългосрочна цел.

Мисля, че може да има няколко луди пионери, живеещи на Марс, точно както има хора, живеещи на Южния полюс. Въпреки че Червената планета е много по-негостоприемна от Южния полюс“, каза той. “Но идеята за масова миграция, за да се избегнат проблемите на Земята, която той и няколко други космически ентусиасти приемат, това според мен е опасна илюзия.”

Вместо това Рийс предложи всяко човешко изследване на космоса да се финансира частно, а не с обществени пари, като тясното сътрудничество между НАСА и SpaceX на Мъск, защото правителствата “трябва да бъдат много съзнателни за безопасността и това прави експедициите много скъпи“, каза той.

Вместо това, Рийс предложи дистанционно управлявани роботи да извършват по-голямата част от изследването, а “единствено хора, които наистина имат голям апетит за риск, трябва да отиват в космоса и те трябва да бъдат частно финансирани, а не от нас останалите.”

НАСА вече проучва търговски партньори, включително SpaceX, за достигане до Марс, което несъмнено ще струва безброй много пари.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар