Астрофизици са открили няколко черни дупки в най-близкия до Земята звезден куп

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Астрофизици от университета на Падуа, Италия, са установили, че звездният куп Хиади съдържа няколко черни дупки, което ги прави най-близките до Земята, пише месечното издание на Кралското астрономическо дружество, цитирано то БТА.

Звездният куп Хиади се намира в съзвездието Телец на около 150 светлинни години от нашата планета.Астрофизиците са използвали моделиране, за да оценят еволюцията на небесните тела, влизащи в състава на Хиадите. Резултатите от направения анализ са сравнени с действителните позиции и скорости на звездите в купа.


Според учените наблюдаваната динамика може да съответства на масата и размерите на Хиадите само ако в центъра на звездния куп се намират две или три черни дупки.

Доскоро за най-близката черна дупка до Слънчевата система се смяташе Гая BH1 (Gaia BH1), която се намира на 1400 светлинни години от Земята.

Учените отбелязват, че изследването е помогнало да се разбере как наличието на черни дупки влияе върху еволюцията на звездните купове, и освен това предоставя нови данни за разпределението на черните дупки в галактиката.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар