Атакуват в съда новия прием на първолаци в София – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийската градска прокуратура атакува в съда наредбата за прием на първокласници в София. Обвинението поиска приетата през февруари наредба да бъде призната за нищожна, предаде Офнюз. 

Според приетата наредба при голям брой желаещи за първи клас в дадено училище с решение на педагогическия съвет може да се изберат до три допълнителни критерия за прием, различни от вече установените. 

С решението си Столичният общински съвет е променил без правно основание възможността за прием на ученици в първи клас, което представлява грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищното образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, въз основа на която е разработена и приета от общинският съвет системата за прием, обявиха от прокуратурата.

Според държавното обвинение наредбата за въвеждането на възможността за създаване на допълнителни критерии за прием на първокласниците нарушава принципът на единност при приема на ученици и гаранцията за равнопоставеност на кандидатите, което прави и невъзможен контролът върху приема. 

Излизането извън определените законови рамки с въвеждането на критерия в разпоредбата “при голям брой кандидати за прием в първи клас” води до незаконосъобразността ѝ, допълват от прокуратурата. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар