Атакуваха журналист с USB флашка, която се оказа бомба

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Редакцията на еквадорска медия бе атакувана по доста плашещ начин. Журналистът Ленин Артиеда от телевизионната станция Ecuavisa получил USB флашка с “изобличаващо съдържание”. Когато той включил устройството в компютъра си, редакцията се разтресла от взрив. Най-малко пет други организации в Еквадор са получили подобни “флашки-бомби” през последните дни.

Артиеда е претърпял само леки наранявания от взрива и, както отбелязват “Гардиън” и Би Би Си. В същия ден подобно маскиран експлозив е бил пратен и до друга телевизия.Това е експлозив от военен тип“, каза пред репортери Ксавие Чанго, ръководител на отдела за криминалистика на Еквадор, по-рано през седмицата. Освен експлозив, флашката съдържала и осколки. Тя се задейства, когато се свърже с компютър и получи ток от захранването му.


Счита се, че зад атаките стоят влиятелни нарко картели. През есента на 2022 година те отправиха заплахи към част от медиите в Еквадор, а гангстери дори стреляха по домовете на журналистите.

От началото на годината Еквадор проведе няколко големи акции, при които бяха конфискувани около 20 тона кокаин. В борбата срещу картелите участва и армията, но трафика на забранени вещества остава сериозна пречка пред функционирането на държавността в региона.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар