Атанас Кацарчев: Жизненият минимум е 1500 лева на човек – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Минималната заплата трябва да се достигне жизнения минимум, който е около 1500 лева на човек, а също и да се свърже с инфлацията и производителността на труда. Ако се приложат трите критерия, МРЗ би била към 1100 лева, а не 933. Това заяви главният икономист на КТ “Подкрепа” Атанас Кацарчев в студиото на “Денят на живо”.

“През юли ще видим какво е изпълнението на бюджета и как финансовото министерство се е справило. През април се очакват постъпленията от данъците – по доходите на физическите лица и корпоративните. На хляба има надценка, на лекарствата също – фиксирана. Това означава, че някой лъже. Според мен таванът на надценката на брашното и хляба почти няма да има ефект върху крайната цена”, коментира Кацарчев.

По думите му отпуснатата сума за миньорите подлежи на нотификация в ЕС като държавна помощ. “Едва след одобрение, тя ще бъде изплатена на предприятията. Ако това не се случи, протестите ще продължат, защото се застрашава съществуването на мините и ТЕЦ-овете. В момента има друго напрежение – в част от второстепенните разпоредители не достигат средства за обезпечаване на годишните разходи за заплати и осигуровки. Причината е, че бюджетите на първостепенните не е прозрачен, не знаем дали в бъдеще разходите са обезпечени”, сподели икономистът.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар