Атанас Пеканов: ГЕРБ подклаждат с лъжи страховете на хората

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Разбирам, че предизборната кампания трябва да започва шумно, но нужно ли е да започва с подвеждане на избирателите и фалшиви новини?

На днешната пресконференция на ГЕРБ многократно беше внушено, че в ПВУ е заложено затварянето на държавния ТЕЦ Марица Изток 2 през 2026 г.

За съжаление, въпреки обилните позовавания на текста на Плана, качен на https://www.nextgeneration.bg/ от ГЕРБ демонстрират как дяволът чете Евангелието.

Господин Борисов има предвид предвиденото в Плана подпомагане за изграждане на парогазова централа с мощност поне 1.0 ГВ, която да замести въглищни мощности. Единственото изискване към централите, които биха се възползвали от тази възможност, е да са във въглищните региони на страната. Никъде не е посочено, че това ще бъде държавният ТЕЦ Марица Изток 2 – напротив, това може би ще е последната работеща на въглища централа в България. Кои мощности ще бъдат заменени с парогазови не сме определили. Това ще зависи от последващите тръжни процедури и кандидатстване за изграждане на новата газова мощност.

Напомням, че много труден консенсус беше постигнат със синдикатите в многобройните ни разговори, включително през миналата седмица, когато посрещнахме работниците в МС – именно за да ги уверим, както е разписано и в Плана, че не се залага затваряне на държавния ТЕЦ. Смятам за много опасно да се взривява отново темата с цел краткосрочни политически облаги.

Считам за неетично да се злоупотребява с притесненията на обществото в името на няколко гласа повече на избори. ГЕРБ знаят колко важни за бъдещето на България въпроси са подминавали с години от страх. А сега подклаждат с лъжи страховете на хората.

 

Атанас Пеканов, Facebook

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар