Атанас Славов: Не можем да си позволим нови избори в този геополитически контекст

Атанас Славов: Не можем да си позволим нови избори в този геополитически контекст

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В този геополитически контекст не можем да си позволим нов цикъл от избори и несигурност за страната. Това заяви в “Още от деня” по БНТ правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

Той се надява битката за правосъдието да бъде завършена независимо кой ще е следващият министър. Смята, че през следващите девет месеца може да се постигне много в сферата, ако бъде дадено време за това.

“Уикенда със сигурност ще има интензивен процес на преговори, но по-важното е дали държавата и политическите субекти в парламента искат да продължат ясната реформаторска програма и ангажименти или някои от субектите ще предпочетат да се отиде на предсрочни избори”.

От ПП-ДБ искат продължаване на реформите и са готови за това – както с политически фигури, така и със законопроекти, посочи Славов.

“Разбирам емоционалното политическо говорене и всеки да изтъкне своя принос, надявам се обаче политическите лидери и формациите да проявят разум и да мислят преди всичко за държавата ни”, каза Славов. 

Според него формулата с плаващите мнозинства не работи, а напротив – крие рискове. На въпрос ще признаят ли каква е ролята на ДПС в управлението и ще се търси ли отново тяхната подкрепа, отговори:

“Изпълнителната власт е функция на споразумение в парламента – но само между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така трябва да бъде и занапред. В конкретни гласувания инициативи вероятно ще се налага по-широка подкрепа, но ключовото мнозинство трябва да е между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ”.

Атнас Славов коментира, че досега е чул предимно позитивни оценки за работата си като министър. Посочи, че следващите няколко месеца ще са посветени на обсъждането и приемането на новия Закон за съдебната власт, който е над 200 страници и има над 600 разпоредби.

“Сега е на предварително обществено обсъждане ,след 10 дни ще бъде пуснат за официално събуждане. Заложените текстове ще бранят правото и независимостта и затова са толкова важни. Говоренето за предсрочни избори, когато трябва да се гласува този закон, е индикация за нещо друго – че някой иска да продължи сегашното насипно състояние с изтекли мандати в съдебната власт.

Няма да има “инструмент на Господ” – инструментите ще бъдат съвестта и професионализма на магистратите, каза министърът.

“За мен ще е оценка за недостатъчно задълбочен професионален дебат” – така Славов отговори на въпроса какво ще стане, ако Конституционния съд отмени промените в основния закон.

“Мисля, че в частта “Съдебна власт” няма да има нищо, обявено за противоконституционно. Не вярвам, че българският Конституционен съд така директно ще се противопостави на европейските стандарти за независимост на правосъдието”.

Трябва да се разследва дали няма друга връзка, дали някой не стои зад мъжа, отправял закани за убийства към магистрати, използвал псевдонима “Червения пират”, посочи още министърът на правосъдието. По думите му историята за Червения пират звучи почти екзотично. Трудно ми е да повярвам, че един човек, описван като психически неустойчив, сам си избира жертвите и пише съобщения, които са, меко казано притеснителни, – те са силно обезпокоителни и стряскащи, обясни Атанас Славов.

В неделя Софийският районен съд остави в ареста т.нар. Червен пират. Мъжът е действал сам, предполага се, че страда от психично заболяване, което трябва да бъде диагностицирано, каза пред медиите преди дни директорът на Главната дирекция “Национална полиция” главен комисар Атанас Илков.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар