Атанас Славов: Няма как Иван Гешев да се върне като прокурор във ВКП

Атанас Славов: Няма как Иван Гешев да се върне като прокурор във ВКП

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гешев е освободен на конституционно основание за нарушаване престижа на съдебната власт. Няма как освободен на това основание да се върне като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП, защото основанието е едно и също както за отделните магистрати, така и за техните ръководители. За мен това връщане би било недопустимо. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов в предаването “Защо, г-н министър?” по bTV.

На 16 юни стана известно, че във Висшия съдебен съвет (ВСС) е постъпила молба от Иван Гешев за възстановяването му като прокурор във ВКП.

Славов допълни, че вече бившият главен прокурор няма повече място в прокуратурата. “За голяма част от българските граждани Иван Гешев беше делегитимиран още първите месеци, даже още преди да бъде избран (за главен прокурор) на основание предишните му действия, неговите изказвания. Това че атакуваше адвакатурата, гражданските организации, имаше недопустими действия като главен прокурор”, смята правосъдният министър.

Според Славов процесът през последния месец е нямало да се развие толкова бързо, ако е нямало натрупване на обществено очакване Гешев да подаде оставка или да бъде отстранен.

Атанас Славов засегна и темата за избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор. извършен на 16 юни от прокурорската колегия на ВСС с осем гласа “за” и един “против”.

“Начинът, по който беше избран г-н Сарафов, без да има публично заседание, без други кандидати да участват в процедурата, без преценка на професионалните и нравствените качества, каквото е задължителното изискване на Закона за съдебната власт и без спазване на процеса, който е дължим в избора на най-високите длъжности в съдебната власт, поражда основателни съмнения за мотивите на този избор”, заяви Славов.

Какво още казаха по темата Славов и съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов >> 

Пред Нова Атанасов казаа, че ако съдебната реформа зацикли, “сваляме правителството и отиваме на избори”.

Славов обясни, че ще поиска в пленарен състав ВСС да се произнесе относно това дали компетентният орган за избор на и.д. главен прокурор е прокурорската колегия, или пленумът. Министърът посочи, че, ако съмненията не се разсеят, то той ще заведе дело във Върховния административен съд, пледирайки нищожност на взетото решение.

Конституционна реформа: първо тя и после избор на главен прокурор

Във връзка със стремежа за промени в конституцията и участието на депутата от ДПС Делян Пеевски в обсъжданията Славов каза, че “всяка парламентарна група има право да определи членовете, които да участват в някакъв преговорен екип”. “Нямам право да кажа на която и да е група в парламента не излъчвайте този или онзи. ”

Той допълни, че ПП-ДБ има изготвен конституционен проект, който в следващите седмици ще бъде внесен.

“Имаме необходимост от конституционна реформа и знаем как да я осъществим. Ако видим гласуван проект, който не отговаря на принципите и стандартите, които сме защитавали, моята оставка ще бъде подадена”, заяви правосъдният министър.

Славов допълни, че номинацията за поста на главен прокурор трябва да бъде правена от правосъден министър, за да може именно той да носи отговорност. Според правосъдния министър първо трябва да се случи конституционната реформа и след това да се избере нов състав на ВСС и нов главен прокурор.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар