АТДБ: Тази зима отоплението на малко жилище ще струва 160 лв. на парно и 620 лв. на газ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Асоциация на топлофикационните дружества направи експертен анализ на основните методи за отопление, за да помогне на клиентите в избора кой вариант да изберат. Припомняме, че има поскъпване при всички методи на отопление в сравнение с предходната година.

Според анализа на експертите най-евтино излиза отоплението на парно, а най-скъпо – на природен газ. Разликата между двата източника е близо 4 пъти в полза на парното.Ето и данните на Асоциация на топлофикационните дружества в България:Снимка: Dir.bg

От Асоциацията отбелязват, че спрямо миналия септември повишението на цената на природния газ за битовите потребителите е 250%. На следващо място е увеличението на тон пелети – 56%. Топлинната енергия е поскъпнала с около 30% средно за страната, имайки предвид намаленото ДДС.

Важно да се отбележи, че има топлофикации, като например в Бургас и Плевен, където повишението е под 1%. Най-малко е поскъпването на тока, само 4%, но въпреки това електрическата енергия не е най-евтиният метод на отопление през тази зима.

Експертите отбелязват, че данните отразяват моментната ситуация, тъй като цените на природния газ и пелетите могат да изменят скоро.

Цяла Европа се стреми към намаляване на потреблението на енергия и България също трябва да предприеме стъпки за постигане на тази цел. Важно е потребителите да знаят, че производството на топлофикациите зависи от потреблението и не може да бъде намалено централно“ обясни председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

Експертът обърна внимание, че основната грешка на абонатите, които използват най-евтиния метод за отопление, а именно централното парно е, че се опитват да отопляват повече от 1 помещение с един радиатор.

По думите му по този начин радиаторите работят неефективно, защото се стремят да затоплят прекалено голямо пространство, което повишава консумацията, а оттам и сметката за парно.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар