Атина и Анкара започнаха нов кръг преговори – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двустранните преговори имат за цел да постигнат справедливо уреждане на проблемите в Егейско и Средиземно море, предаде БГНЕС.

Консултативните разговори са фокусирани върху разрешаването на двустранните спорове в Егейско и Средиземно море, включително постигане на справедливо взаимноизгодно уреждане на проблемите в Егейско море, започнали през 2002 г.

Предишният кръг от преговори се проведе в Истанбул на 25 януари, което отбеляза първите преки преговори между двете страни от близо пет години, след като Атина ги спря след 60-ия кръг през март 2016 г.

Двустранните разговори продължиха под формата на политически консултации, но не се върнаха към проучвателната рамка.

Турция, която има най-дългата континентална брегова линия в Източното Средиземноморие, отхвърли исканията за преразглеждане на морските граници от Гърция и гръцко-кипърската администрация, подчертавайки, че техните прекомерни претенции нарушават суверенните права на Турция и кипърските турци.

Миналата година Анкара изпрати няколко проучвателни кораба, за да проучат възможностите за добив на изкопаеми горива в Източното Средиземноморие, отстоявайки своите права в региона.

Турските лидери многократно подчертаха, че Анкара е за разрешаването на нерешените проблеми в региона с инструментите на международното право, добросъседските отношения и преговорите.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар