Промяната

Аферистът от Харвард зароби България – служебното правителство изтегли нов дълг заради “почтените“ методи на управление

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на финансите и пласирало нов дълг от 2.25 млрд. евро на 15 септември, съобщават в сайта на ведомството. Това прави 4,4 млрд. лева.

МФ пласира на международните капиталови пазари облигации, деноминирани в евро, два транша с общ размер от 2,25 млрд. евро. Първият транш е със срок за връщане от 7 години, обем от 1,5 млрд. евро и лихвен купон 4,125 %. Вторият транш е със срочност 12 г., обем от 0,75 млрд. евро и лихвен купон 4,625 %.

Емисията е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, Траншът е в рамките на определения максимален размер от 10,3 млрд. лв. на новия дълг, който страната ни може да поеме през 2022 г. До достигане на лимита на програмата остават 2,1 млрд. евро

До момента на новата емисия, изтеглените дългове за тази година са в размер на 1,8 млрд. лв., реализирани в периода март – май 2022 година. Така общият размер на държавния дълг ще достигне 34,5 млрд. лв., което представлява 22,9% от прогнозния БВП за 2022 година.

До края на 2022 г. Министерството на финансите не планира друго излизане на външните капиталови пазари.

Като причина за новото теглене от МФ посочват ускоряващата се инфлация в ЕС и света, водеща до затягане на паричната политика от централните банки на най-големите икономики. Освен това – неблагоприятните перспективи за забавяне или спад на икономическата активност, предава БНТ.

„В предстоящите месеци цената и достъпът до дългово финансиране ще представляват все по-голямо предизвикателство пред суверенните емитенти на дълг, с оглед на продължаващата геополитическа несигурност, високата инфлация и политиката на Европейската централна банка и Федералния резерв за продължаващо увеличение на основните лихвени проценти“, пишат от ведомството.

Реализираната емисия е един от инструментите за финансиране на бюджета, който МФ използва, придържайки се към основната цел на дълговото управление – финансиране на планирания дефицит за тази година по консолидираната фискална програма от 6,2 млрд. лв. (4,1% от БВП), осигуряване на необходимите средства за рефинансиране на дълга в обращение и обезпечаване на законово регламентираните нива на фискалния резерв, посочват от МФ.

„В изпълнение на приетия от Народното събрание бюджет за настоящата година, служебното правителство е длъжно да осигури необходимата ликвидност за обезпечаване на заложените в бюджета разходи, които по план надвишават планираните данъчни постъпления. Резултатът, който постигнахме като емитент, отразява тенденциите на международните пазари за поскъпване на паричния ресурс в условията на глобална икономическа и политическа несигурност“, коментира служебният министър на финансите Росица Велкова.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар