Промяната

Афери в държавния застраховател

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В БАЕЗ е допуснат теч на чувствителна информация за банки, кредитополучатели и полици

Установено е нерегламентираното ползване на защитени от закона данни, коментираха пред “Труд” експерти

Търговска тайна в незаконен режим

За лавина от беззакония, корупционни практики и лобизъм в Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ ЕАД), алармираха пред “Труд” висши служители, близки до министерството на икономиката. По думите им в единствения държавен застраховател се е получил нерегламентиран теч на информация, която по същество е застрахователна, банкова и търговска тайна, но е подавана включително и до Калина Константинова – тогава зам.-министър на икономиката в служебното правителство и до други лица от ведомството. Според документи, съмненията за нарушения на закона започват веднага след назначаването на нов Одитен комитет на агенцията с протокол от 18.06.2021 година, подписан от Кирил Петков като служебен министър на икономиката.

На 27.07.2021 година на служебен електронен адрес на БАЕЗ ЕАД се получава писмо, изпратено от електронна поща [email protected] с прикачен файл които е наименуван – “Доклад до МИ za baez 20210727 final Comments” и който файл съдържа Доклад от Одитния комитет на БАЕЗ ЕАД до министъра на икономиката. “Така се установява нерегламентираното ползване на защитената от закона информация, включваща застрахователна, банкова и търговска тайна в незаконен режим от лица, които не би трябвало да имат достъп до нея”, коментираха въпросната кореспонденция експерти, които “Труд” потърси за коментар.

Според запознати с казуса, ръководството на дружеството тогава веднага е сезирало принципала си Кирил Петков за действията и бездействията на новоназначения Одитен комитет, които заплашват интересите на държавната компания. Това става с писмо до министерството на икономиката с вх. No 26-Б-463/30.07.2021 г.

Нерегламентираният теч на чувствителна информация касае клиенти на дружеството като банки, кредитополучатели, стойности, цитират се извадки от 32 броя застрахователни договори, коментари и изводи, за които може да се предположи, че са направени от лице, което не е член на одитния комитет. Всичко това води до сериозни притеснения относно правомерността и дейността на одитния комитет и начина на работа.

Следва нова кореспонденция между БАЕЗ и Кирил Петков за нерегламентираните действия и от БАЕЗ настояват да се предприемат действия за проверка на това защо се стига до изтичане на чувствителна за дружеството информация. Отговорът на Петков е с изх. №26-Б-463/10.08.2021 г. и е с едно изречение, че са предприети действия за опазване на нужната информация да не изтича, което реално потвърждава незаконните действия.

БАЕЗ беше втората държавна институция след Българската банка за развитие, където Петков като служебен министър влиза светкавично и прави почти идентични промени, припомниха пред “Труд” застрахователи. Няколко месеца по-късно Конституционния съд посочи в свое решение, че заради канадското си гражданство Петков е бил противоконституционно в министерството на икономиката.

Условия за корупция

Министърът разписва застраховки

Лично разрешава сделки

През август 2021 г. с протокол №26-Б-467/03.08.2021 Кирил Петков приема и нов устав на БАЕЗ, който противоречи на редица законови норми. Експертите на БАЕЗ веднага предупреждават за това с изпратено писмо до принципала с №26-Б-467/03.08.2021. Кирил Петков е сезиран с въпроси по измененията на Устава, свързани с Кодекс за застраховането, Закон за експортното застраховане, Закон за публичните предприятия и Търговския закон.

Най-фрапантна промяна е, че издаваните застраховки в крайна сметка се одобряват от министъра на икономиката, което е незаконно и създава условия за корупция. Според юристи, промените са в противоречие с разпоредбите на Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагането му, тъй като водят до намеса в управлението и текущата оперативна дейност на дружеството и предвиждат правомощия които са извън нормативно очертания кръг на компетентност. Освен това с изменението се създава предпоставки за корупция като министърът на икономиката лично разрешава или не разрешава сделките.

Източници от БАЕЗ и от министерството на икономиката твърдят, че схемата е продължила и при Даниела Везиева – тогава с подпис на министър са одобрени сделки за фирми и бизнесмени, свързани с нейния роден град Русе.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар