Африканска чума по свинете засечена вече и в Благорвградско – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в Благоевградска област. Заразеното животно е било намерено в река Струма край Кресна, съобщи БНТ. На извънредна епизоотична комисия са обсъдени мерките, които ще бъдат предприети. А в Русенско – най-засегнатия от заболяването регион, вече са загробени 70 хиляди прасета.

В осемте огнища ситуацията е овладяна, заявиха от Областната дирекция по безопасност на храните. Вчера е установена още една положителна проба на диво прасе, този път на остров Батин.

Във всички свинекомплекси в Русенско, където беше регистрирана африканска чума, вече е приключила първичната дезинфекция, чиято цел е да прекрати разпространението на заразата, за да може да се възстанови производството.

По прогноза на ветеринарните лекари производството в засегнатите комплекси ще може да се възстанови до 5-6 месеца. За да не се разпространи отново заразата, местата, където са загробвани прасетата, непрекъснато се наблюдават.

Заради влошената епизоотична обстановка в Русенско са определени допълнителни мерки за страничните животински продукти от месопреработвателните предприятия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар