Ахмед Муса бил радикализиран в Австрия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Aхмед Муса, който е подсъдим за проповядваме на радикален ислям, е приел мохамеданството в Австрия. Това става ясно от показанията на единия от тайните свидетели по делото, който бе изслушан днес. Оказва се, че Муса е бил християнин до края на 90-те години. След неуспешен опит да се реализира като гастарбайтер в Германия, а след това и в Австрия, е бил открит от турски екстремисти. Те му дали подслон и започнали да го “обработват”. Така в крайна сметка той бил радикализиран и започнал да изповядва идеите на тези групировки.

Преди тиова бъдещият радикален проповедник живеел мизерно. За да се спаси от тежкото съществуване в Австрия, той се приютил в джамия, приел исляма и започнал да работи за радикалната организацията “Съюз Каплан”. Тя е създадена в Турция и една от задачите, които си поставя, е да взриви самолет с експлозиви в мавзолея на Кемал Ататюрк.

Заради връзките си със “Съюз Каплан” през 2004 г. Ахмед Муса попада в полезрението на българките служби за сигурност, предаде бТВ. От тогава датира и първата му присъда за участие в забранена организация. Муса е осъден на една година условно с пет години изпитателен срок.

Според свидетел 006, Ахмед Муса направил няколко опита да сформира мащабна ислямистка организация в различни региони на страната, като за целта вербувал хора в Пловдив, Асеновград, Пазарджик и Смолянско.

Тайният свидетел дава и интересни подробности около самоличността на бойците на “Ислямска държава”, които преминават през България със съдействието на Ахмед Муса. Първи преминал през Пазарджик френският гражданин от босненски произход Саид Хюсеинович. Преди това той посетил Сърбия заедно с Ахмед Муса. 

Преди да попадне в България, Хюсеинович бил задържан веднъж на турско-сирийската граница. Според тайния свидетел, Хюсеинович пътувал с автомобил, съпровождан от два микробуса, в които се превозвали химически вещества, които служат за изготвянето на експлозиви.

Муса и негов сподвижник настанили Хюсеинович в незаконната джамия в ромския квартал “Изток” след първия му неуспешен опит да се добере до Сирия и да се бие в редиците на “Ислямска държава”. Хюсеинович изнасял проповеди в Пазарджик, в които открито приканвал към въоръжена борба с неверниците и приканвал към преселване в териториите на “Ислямска държава” в Сирия и Ирак.

Според свидетел 006, друг предполагаем боец на “Ислямска държава”, германската гражданка Лара Шенсечер, също отседнала при Ахмед Муса. Това се случва през юни 2014 г. Шенсечер обаче била задържана на граничен пункт “Капитан Андреево”. Според българските тайни служби, е твърде вероятно в ромския квартал “Изток” Ахмед Муса и сподвижниците му да са създали логистична база на “Ислямска държава”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар