Ашраф Гани с обръщение към афганистанския народ: Избягах по чехли и само с книги в ръце (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Избягалият от Афганистан президент Ашраф Гани излезе с обръщение към нацията през Фейсбук, където обясни защо е напуснал страната, съобщи руското онлайн издание “Известия”.

Гани твърди, че е бил принуден да избяга и обещава в най-скоро време да се завърне в родината. Отрича и твърденията, че е отмъкнал 169 млн. долара от хазната със себе си.

“Принудиха ме да напусна Кабул, не исках да дам повод за кръвопролития в столицата”, заяви Гани.

По думите му, той се е намирал в президентския дворец, когато охраната му съобщила, че е извършен преврат и талибаните са превзели столицата. Гани твърди, че талибаните са обещали да не влизат в Кабул, но всъщност по-рано са обкръжили президентския дворец.

Избягалият президент отбелязва още, че ще продължи усилията си “за постигане на справедливост за афганистанците”. Той казва още, че афганистанският народ иска мир и уважава усилията на бившия президент на страната Хамид Карзай и ръководителя на Съвета по националното помирение в Афганистан Абдула Абдула.

Също така в обръщението към народа Гани подчертава, че твърденията за откраднатите пари от хазната са необосновани.

“Обвиняват ме, че съм отнесъл със себе си пари. Но всичко това са лъжи. Аз отпътувах от страната по една риза, тюрбан и чехли, и успях да взема само няколко книги в една чанта”, заявява президентът-беглец.

По-рано днес бе съобщено, че Ашраф Гани е приет в една от болниците на Абу-Даби. Външното министерство на Обединените арабски емирства потвърди, че той се намира в страната, но точното му местонахождение не се съобщава.

Гани избяга на 15 август, когато талибаните влязоха в Кабул и обявиха войната в Афганистан за приключена. Президентът подаде оставка в същия ден и напусна страната, като първоначално се съобщаваше, че се намира в Оман, където е пристигнал от Таджикистан. Междувременно таджикското външно министерство опроверга информацията, че самолетът му е навлизал във въздушното пространство на страната.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар