А реално колко са българите в “Пандора”?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С офшорки изскочиха Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Николай Младенов

Мистерията колко са българите в Досиетата “Пандора” се засилва – на официалния сайт на журналистическото разследване е посочено, че са двама, но в българските медии излязоха данни за общо трима до момента – Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Николай Младенов.

В понеделник вечерта в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” по ТВ+ и TV1 Атанас Чобанов, главен редактор на сайта bird.bg, който е партньор на международната мрежа за разследвания, съобщи, че единият от двамата българи в “Пандора” е Делян Пеевски. 

Бившият депутат от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не е обявил в имуществените си декларации като народен представител.

Властите в София приеха присърце информацията и дори разпитаха Пеевски, който заяви:

“Бях повикан от ДАНС и се отзовах веднага. Ще се показвам в публичното пространство, тепърва ще стават ясни нещата за много хора. Всичко съм обяснил вчера.”

Ден по-рано Пеевски пусна декларация със следното съдържание:

“Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни. Тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са били осъществявани сделки. Опитът да се внуши, че има нещо нередно, е неуместен и предварително обречен на неуспех”.

Вчера bird.bg публикува информация, че и майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, излиза в Досиетата “Пандора”. Според журналиста Атанас Чобанов две офшорни фирми от Британските вирджински острови са станали собственост на Ирена Кръстева през 2009 г.

Тяхната регистрация е поръчана от швейцарска банка. Целта на операцията е да се отворят банкови сметки на името на юридическо лице, като така се прикрива истинският им собственик – майката на бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски.

В резултат тази сутрин е имало стълпотворение от автомобили на ДАНС пред дома на ул. “Панорамен път” в кв. “Бояна”, който обитава Ирена Кръстрева, а понякога и синът й Делян Пеевски.

Това казаха бдителни съседи пред Клуб Z. Но досега официално потвърждение от държавните органи няма.

До момента Кръстева не е коментирала публикацията.

Днес на обед bird.bg  съобщи, че бившият военен и външен министър Николай Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак.

Младенов е направил коментар за сайта на Атанас Чобанов:

“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата.

Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци.

През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях.

После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха.”

Bird.bg обаче коментира, че фирмата е учредена, след като Младенов започва работа в ООН.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар