Баби ще получават пари от еврофондовете да си гледат внуците – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавата ще заплаща с пари от еврофондовете на безработни в предпенсионна възраст, за да си гледат внуците, ако майките им решат да тръгнат на работа и не могат да осигурят детска ясла или градина поради липса на свободни места.

Социалното министерство ще се бори с недостига на места в детските ясли и градини в големите градове, като осигурява детегледачки за децата на родителите, които желаят да се върнат на работа, съобщи заместник-социалният министър Зорница Русинова, цитирана от Дарик..

Това ще стане чрез проект по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, който стартира наесен. Стойността на проекта е 20 млн. лв.  

Децата могат да бъдат на възраст до 5 години. Кандидатите за детегледачки трябва да са безработни, а родителите ще доказват, че детето им не посещава ясла или детска градина.

Идеята на социалното министерство е да осигури възможност на майките да се върнат на работа, а в същото време безработни да се грижат за децата им, но само ако не са записани в ясла или детска градина, обясни Русинова.

“В повечето случаи това са хора, които са в предпенсионна възраст или са близки до семейството – баби или роднини. Трябва да са безработни. В момента работим по самия механизъм и се надяваме от есента да стартира програмата”, каза зам.-министърът.
 
Все още се уточнява броят на детегледачките, които ще бъдат наети по проекта, но повечето от тях ще бъдат насочени към градовете с недостатъчно места в детските заведения. Заплащането ще бъде почасово и в размер на ставката на минималната работна заплата.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар