задръстване

БАБХ блокира работата на „Капитан Андреево“ – спря трафика на тирове с храни от Турция

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Невиждан хаос сътвори на граничния пункт “Капитан Андреево” Българската агенция по безопасност на храните, научи ПИК. Ръководството на Агенцията в лицето на шефа й Христо Даскалов отказа да изпълни две решения на Върховния административен съд и да допусне фирми оператори да товарят и разтоварват стоките, върху които се извърша фитосанитарен контрол.

Това е и причината вчера да спре целият трафик на камиони с продукция на границата от страната на Турция и да не допусне нито един от тях да влезе у нас. Само по себе си това е не само прецедент, но и своеобразно грубо погазване и незачитане на закона, съобщават пред ПИК експерти.

 

В знак на протест шофьорите, изнервени до краен предел от действията на БАБХ, огласиха с клаксони цялата гранична зона. По думите на шофьорите до късно вечерта на практика нито един тир не е бил допуснат до проверка.

Оказва се, че наскоро в БАБХ са назначили няколко верни хора на предишната власт и са ги пратили на „Кап. Андреево“ уж да наблюдават и организират проверката на храните. Част от тях обаче са криминално проявени за наркотици, рекет и изнудване, което е скандално само по себе си заради факта, че зоната е под специален контрол.

Другият притеснителен момент е, че нито един от тях няма нужния опит и професионална подготовка.

„Тарторът“ на новоназначените е Николай Едрев – брат на тв звездата Андрей Едрев. Заради указанията му, граничещи с тотално нарушение на европейските регламенти, инспекторите се видяха принудени да напишат на директора Христо Даскалов „кърваво писмо“. В него те описаха безобразията, които са принудени да вършат под устните нареждания на Едрев. Вчера напрежението ескалира и се наложи гранична полиция да му състави протокол за предупреждение заради заплахите, които е отправял.

На място се е появил зам.-директорът на БАБХ Ангел Мавровски, който вместо да разреши проблема, го е заплел още повече.

Заради всички неуредици, които Агенцията създаде покрай спиране дейността на лабораторията за фитосанитарен контрол, турската страна изпрати предупредителна нота. В нея се подчертава, че заради грандиозните финансови загуби, които са принудени да търпят превозваческите фирми, те ще се отнесат в съда.

Припомняме, че преди месец-два, от БАБХ се опитаха да лансират свои фирми за действие на границата, но впоследствие се оказа, че те също се управляват от криминално проявени лица. Така опитът да се лансират „наши фирми“, близки до предишните управляващи, претърпя крах.

Лансираните тези за отправени заплахи спрямо шефа на БАБХ Христо Даскалов и бившия вече зам.-министър на земеделието Иван Христанов пък се оказаха партенка. Нито една служба не потвърди техните думи. Оказва се, че по регламент разтоварването на стоките при граничен контрол в ЕС също се организира от частни фирми, като държавата има задача да контролира дейността им, което бе определено безспорно и от българския върховен съд.

Все още не е ясно как ще се развие днес ситуацията на границата, а именно дали БАБХ ще бойкотира дейността на „Капитан Андреево“ отново, както и дали като държавна институция ще се съобрази със закона, като изпълни решението на българския съд или потъпкването на закона ще продължи да бъде толерирано от вече отиващата си власт в лицето на директора на БАБХ.

(От ПИК)

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар