БАБХ спря храни с изтекъл срок след проверки в училищните столове

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност е спряла Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), чиито инспектори от началото на годината проверяват училищни столове, бюфети и обекти по Закона за храните в учебните заведения. Досега са извършени 1264 проверки. 

Установени са 54 несъответствия, за които са издадени 32 предписания в училищни столове и 22 предписания в обекти по Закона за храните (ЗХ). Съставени са осем акта за административни нарушения, санкциите за които са на стойност между 2000 и 4000 лв.

В един от случаите е издадено едно разпореждане за спиране на цялата дейност на регистриран по Закона за храните обект, намиращ се в училище в Област Стара Загора.

От 13 до 30 септември инспекторите от „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните са проверили 552 обекта, в които се приготвя храна на място, 353 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг и 359 обекта в училищата, регистрирани по ЗХ – павилиони и лавки. 

Най-честите нарушения са свързани с предлагане на храни, които не отговарят на Наредба нр. 2 от 20 януари 2021 г., неправилно съхранение, необявяване на алергени и неспазване на противоепидемичните мерки от персонала и други. 

Инспекторите от БАБХ продължават проверките в учебните и в детските заведения през цялата година, посочват от агенцията.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар