Баварски министър: Опасно е да приемем България в Шенген

Шенген
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман от Християнсоциалния съюз (CSU) категорично отхвърля искането на България за бързо присъединяване към Шенгенското пространство.

В дългосрочен план би било желателно Румъния и България да бъдат включени като пълноправни членове на Шенгенското споразумение, каза политикът от CSU за германското издание Welt am Sonntag.

Никоя държава не трябва да бъде окончателно изключена от стъпките за интеграция.

В шенгенското пространство, в което участват 22 държави-членки на ЕС, обикновено не се извършват проверки на границата.

Очевидно обаче е твърде рано да се приеме България, каза Херман. „Шенгенското пространство не може да става по-голямо, за сметка на сигурността на германското население по никакъв начин.

“ Тази опасност се изразява в „ширещата се корупция и организираната престъпност“ са най-големите пречки пред Румъния и България, твърди Херман. „Едва ли е възможно отново да се въведе граничен контрол на границата с Австрия, но ням как да се откажем от контрола над България и Румъния, без да имаме защитата на външните граници на ЕС.“

България, която понастоящем държи председателството на ЕС, от дълго време настоява да бъде приета в еврозоната и Шенгенското пространство. Премиерът Бойко Борисов многократно подчерта, че страната му отдавна отговаря на критериите. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер обеща подкрепата си в София в средата на януари.

Обаче шансовете за навлизане в България скоро са съмнителни, особено когато Шенгенската зона се бори с проблеми. Няколко страни, включително Германия, контролират собствените си граници след бежанската криза, защото вярват, че външните граници на ЕС не са достатъчно защитени.

Позицията на Йоахим Херман идва в момент, когато неговата партия CSU в партньорство с CDU на канцлера Меркел се опитват да съставят широка коалиция с участието на Социалдемократическата партия на Германия. По време на изборите за парламент през септември 2017 г. CSU допусна най-слабия си резултат в Бавария за последните над 50 години. И това кара политиците от партията да бъдат особено внимателни по теми свързани с миграция и сигурност.

Забележителното е, че Херман е чест гост на управляващата партия ГЕРБ. През януари 2016 г. той участва на конференция по сигурността в София. Тогава Херман беше широко отразен от медиите в България да казва, че

България може да постигне успехите на Бавария в сигурността и опазването на обществения ред, ако ГЕРБ управлява страната 50 г. “Много важна роля играе фактът, че моята партия от 50 г. управлява провинцията и през всичкото това време един от приоритетите е била именно вътрешната сигурност. Ако вашата партия също управлява 50 г., успехите няма да са по-малки от нашите”, увери Херман тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар