Базирана на стара технология ваксина срещу COVID-19 образува повече антитела от иРНК препаратите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Експериментална ваксина срещу COVID-19, произведена с технология, базирана на метод отпреди десетилетия, води до образуването на повече антитела отколкото иРНк препаратите, съобщи електронното издание “Медикал експрес”, цитирано от БТА.

Данните са от първата фаза на клинични изпитвания.Ваксината е разработена в Ню Йорк и е тествана в Тайланд, където препаратът е произведен чрез технология, базирана на яйца.


Фактът, че учените все още се надпреварват да разработят нови ваксини срещу COVID-19, подчертава продължаващата необходимост от тях, особено в страните с ниски и средни доходи.

Изненадващ брой от подварианти на разновидността Омикрон се появи от 2021 г., сред които BA.5, BQ.1, BQ.1.1, XBB.1.5.

“Разработени и лицензирани са голям брой ваксини за вируса SARS-CoV-2”, казва Хуан Мануел Карено в статия за изданието “Сайънс транслейшънъл медсин”. Той е част от екипа, анализиращ новия препарат.

Изследването е насочено към нивата на антитела, образувани от ваксина, известна като NDV-HXP-S, която се произвежда в кокоши яйца.

Новият препарат образува по-голям брой неутрализиращи антитела срещу вируса на COVID-19 при доброволци в сравнение с тези, произведени от друга група хора, имунизирани с иРНК ваксината на “Пфайзер”.

Технологията, използвана при новата ваксина, се прилага от десетилетия за препаратите срещу грип.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар